sobota 15. září 2012

RC review: Hororland - Procitnutí

Ilustrátor: Petr Kopl
Žánr: YA, komix
Díl: 1
Počet stran: 128
Vydáno v ČR: srpen 2012
Nakladatelství: FRAGMENT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Anotace: Trpíte nočními můrami, strachem ze tmy, nebo nespavostí? TENTO KOMIKS NENÍ NIC PRO VÁS!

Martin Lafetka donedávna patřil k těm nebohým náctiletým, kteří se chtějí za každou cenu odlišovat od okolí. Snad by raději zemřel, jen aby byl zajímavý. Ale pozor na přání…! Když se probudíte v márnici se znamením věčnosti na hrudi a duchové začnou vstávat z hrobů, tajemné síly světa živých i mrtvých se budou přetahovat o vaši duši, dali byste cokoli za to, abyste aspoň chvíli byli zase normální. To je však jen začátek… Martinovy pravé schopnosti se brzy projeví.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT!
Většinou si u mne na blogu můžete přečíst recenze na nejrůznější knihy nejrůznějších žánrů, ovšem nyní vám přináším recenzi na něco trošku jiného - na komix. A ne ledajaký, ale komix od úspěšného českého autora Petra Kopla, jehož komixy vyšly nejenom u nás ale také v USA, Koreji nebo třeba Finsku. 

Musím říci, že tohle je má první zkušenost s četbou komixu (pokud tedy nepočítám svou dětskou witch éru, což já vážně nepočítám) a doufám, že rozhodně nebude poslední, protože tohle mě prostě bavilo! Krom vážně povedených kreseb, které budu v recenzi asi ještě vychvalovat, mě hodně zaujal děj. Ten je již od začátku dosti napínavý a tím pádem žene čtenáře dále k četbě. Docela chápu doporučený věk 15+ protože ačkoli v komixu nebyly nějaké nepřístupné věci, přeci jen působil dosti morbidně a v jistých chvílích v něm převládaly docela temné úvahy. Obecně je komix celkově zaměřen na temné téma - smrt a věci s ní spojené. Tohle téma nám hraje důležitou roli v celém ději a právě i tím ji dodává na oné tajemnosti a až na konci nás čeká celkové rozuzlení, které pro mne samotnou bylo již od začátku docela jasné, ale i tak jsem čekala, jestli se vyplní a jak děj celkově dopadne. 
Co se týče hlavních postav, tak těch tam byla zastoupena velká škála - gotička, vrah, feťák .. I tato různorodost do děje dokonale zapadla. Krom hlavního hrdiny Martina však tyto postavy zasahují do děje minimálně, snad se tedy v dalších dílech zapojí více. Komix je totiž opět několika dílnou sérii.

„A co je tohle?“
„Znamení věčnosti. Každý vzkříšenec ho má.“
„Proč zrovna nekonečno?“
„Neřekl jsem nekonečno. Řekl jsem věčnost, to je rozdíl. Nekonečno nemá konec. Věčnost nemá ani začátek.“

Co mě na komixu dále zaujalo, bylo to, že byl ryze český. Jak že to vlastně myslím? Děj probíhal v Česku a vystupovaly v něm české postavy s českými jmény. Tímto faktem si mě Petr Kopl získal ještě víc, protože nepotřeboval zasazovat děj tisíce kilometrů daleko, aby snad získal na atraktivitě, a držel se toho, co u nás všichni dobře známe. A i z toho dobře známého dokázal vykouzlit zase něco nového. Díky jeho kresbám tedy i ty naše Čechy působily jako něco exotického a světového.
Jako další fakt, který mě docela překvapil a ohromě se mi zalíbil, bylo to, že komix v jistých chvílích promlouval přímo ke čtenáři. Jednoduše, jako by hlavní hrdina vyprávěl svůj příběh přímo vám a mohl s vámi jistým způsobem komunikovat, dokonce vám pokládal otázky (na které jste samozřejmě mohli odpovědět pouze v duchu ale i tak to bylo zajímavé). Vám tedy přišlo, že o ději nejen čtete ale že jej jistým způsobem prožíváte což bylo jednoduše kouzelné a originální.

Co se mi také hodně líbilo, byl konec, který byl dosti otevřený a já vůbec netuším, jak by osudy Martina mohly pokračovat dál, i proto se tedy těším na další díl, který si rozhodně plánuji přečíst. Jak bych tedy komix celkově shrnula? Jako oddechové, i když docela morbidní čtivo, s originálním námětem i obrázky, které v jistých chvílích baví více, jindy zase méně. I tak mám z komixu velmi pozitivní pocity a já jej hodnotím krásnými 4 hvězdičkami! Pokud by jste se ještě chtěli podívat na náhled komixu, díky FRAGMENTU můžete ZDE.

10 komentářů:

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Knížku bych si hned vzala, ale celkově nemám ráda komixy, takže to je asi takové hlavní minus. Jsem ale ráda, že Tobě se kniha líbila :)

Zuzzi řekl(a)...

Přemýšlela jsem, jestli si o knížku zažádat, ale jelikož mě komixy taky nijak zvlášť neberou (with éra u mě ale proběhla taky :D) tak jsem nad ní moc nepřemýšlela. Teď když se na to zpětně dívám, možná k mému domovu poputuje dřív, než si myslím :DD

Annie řekl(a)...

Tomuto komixu jsem dala stejné hodnocení jako ty, docela se mi líbil, navíc neprohloubil moji čtecí krizi 'mám milion knížek a nula času na čtení', protože je to taková jednohubka na půl hodinky (i s veeeelkým soustředěním na obrázky kvůli recenzi)^^
(Těšila jsem se na něj od doby, co jsem ho viděla v edičním plánu a teď se nemůžu dočkat pokračování :)

Gabrielle řekl(a)...

Moc krásný blog! :O =)

Vivi řekl(a)...

Chodím sem skoro každou neděli večer a dělám si seznam knížek. Máš tu skvělý tipy.
Vášnivá čtenářka Vivi ;-)

Andrejka řekl(a)...

Komixy jsou nejlepší! :D hlavně na takový to, když jedeš ráno vlakem do školy, nechce se ti tahat bichle, ale prostě něco musíš číst :).
Jinak, zase jsem se vrátila na blog, sice jiná adresa, ale pořád já (původně: michelles-smile.blog.cz, jestli si pamatuješ:D) budu ráda, když napíšeš:)

Pompin řekl(a)...

Ahojky, máš moc pěkný blog a ještě lepší články.
Pokud vedeš, ráda bych byla tvým affs, nebo OS.

Můj blog se zaměřuje na knihy a mám ho již asi rok, ale plně rozjet se ho chystám až teď :).

Pokud nemáš OS, nebo affs. Byla bych ráda jen za vzájemné komentování článku tipu: "já okomentuji článek, ty klikneš na můj web a okomentuješ článek u mě" a tak pořád dokola :)...

Jestli máš chvilku času koukni prosím na můj blog, udělá mi to obrovskou radost. :)

ROXY řekl(a)...

Hodnotila jsem asi stejně :)

Julia Rose řekl(a)...

Úžasná recenze!! Co se děje, že už tak dlouho nepíšeš? :(

Unknown řekl(a)...

Ráda bych každému, kdo má zájem nabídka možnost zúčastnit se soutěže o Espressologii a Zář na tomhle blogu: http://calm-of-books.blogspot.cz/2013/05/kvetnova-soutez-o-knihy.html

Okomentovat