úterý 24. ledna 2012

Recenze: Mediátor #2 - Devátá stezka

Autor: Meg Cabot
Díl: 2
Žánr: fantasy romance
Počet stran: 200
Datum vydání: 2001
Datum vydání v ČR: 2004
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: Kdo by věřil na duchy? Jen děti a blázni... Svět 16leté Susannah se hemží nešťastnými zbloudilými dušemi, které se potřebují dostat tam, kam jim je souzeno. A pomáhat jim mají "mediátoři", lidi jako Susannah, schopní vidět zesnulé a mluvit s nimi. Jinak je Suze normální holka, chce být ve škole oblíbená a zajímá ji, jak líbá Ted Beaumont, s nímž se seznámila na večírku. Jenomže v Suzeině pokoji se objeví mrtvá žena, která potřebuje doručit jeho otci podivné poselství. Záhy se z internetu zjistí, že Tedův otec, bohatý podnikatel, měl dost důvodů přát si smrt několika lidí, kteří v minulosti beze stopy zmizeli. Tedův otec by ovšem Suzeinu schopnost komunikovat se zesnulými rád dobře využil...


Recenze obsahuje spoilery, pokud jste nečetli první díl!

Šestnáctiletou Susannah ani v druhém díle ze série Mediátor neopouští její sarkastický humor, bojová nálada ani noví nepřátelé. Tentokrát se jí jednou v noci zjeví u postele žena, jenž ji žádá o pomoc a aby předala vzkaz jistému Zrzkovi. Naneštěstí, než stihne říci nějaké podrobnosti, jen tak si zmizí. Suze proto začne pátrat na vlastní pěst. Od své kamarádky - novinářky - Cee Cee zjistí, že Zrzek se přezdívá jednomu bohatému obchodníkovi, panu Beaumontovi. Pod falešnou záminkou se tedy dostane k němu domů, vzkaz předá, jenže on reaguje úplně jinak, než by Suze čekala. Opravdu z něj není ve své kůži a jen o vlásek se z této návštěvy dostane bez úhony. Jako náhodou před jeho domem narazí na jednoho kluka, fakt řízka, se kterým tancovala na večírku - na Teda. Z něj se, jen tak náhodou, vyklube samotný Beaumontův syn. Od této chvíle se s oběma setkává častěji, než by sama chtěla a zjišťuje, že ne vše je tak, jak na první pohled vypadá. Kolem se totiž děje něco zvláštního a zdá se, že rodina skrývá mnohá tajemství, která už stála spoustu lidí život. Kdo je vlastně ten špatný a nebude samotná Suze další na řadě?

Musím říct, že Meg drží laťku opravdu vysoko. I druhý díl překypoval humorem, stejně jako napětím. Susannah patří mezi ty hlavní hrdinky, jimiž by se většina z nás chtěla stát - odvážné, odhodlané, samostatné. Vše navíc zvládá s nadhledem a vtipem. I když jí někdo drží kudlu u krku, dotyčný se dočká nějaké hlášky, jimiž odlehčuje tyto vážné situace. A právě druhý díl jasně překonal ten první, pokud to ještě jde.

Tentokrát nám přibylo více postav, mužských, musím podotknout. Oproti prvnímu dílu, kde byl záporný hrdina jasný od první chvíle, jste teď netušili, který z nich je vlastně ten záporák. Znovu se zde objevuje potencionální milostný objekt, v tomto případě Ted. Tato postava byla typický "řízek", jak by řekla sama Suze. Není proto divu, že postupně podléhala jeho kouzlu, i když fakt, že jeho tatík je pan Beaumont, ze kterého ji pořádně mrazilo, ji nijak netěšil. Samotná postava pana Beaumonta byla hodně zvláštní a tajemná. Určitě oživila celý děj knihy a vy jste si museli louskat hlavu, co je ten chlápek vlastně zač.
Ovšem větší prostor získaly i postavy z předchozího dílu - Suzeiny přátelé Cee Cee a Adam. Oba jsem si oblíbila, jejich charaktery mi opravdu sedly. Samozřejmě do děje přispěl i otec Dominik, jenž se naši milou Suze snažil trošku krotit. A máme tu ještě jednoho muže se stejným posláním - Jesseho. On a Suze jsou opravdu strašně roztomilí. Ty jejich vzájemné potyčky a šarvátky (které by se ovšem daly stejně dobře přirovnat k flirtování) vám zkrátka vyloudí úsměv na tváři. Opravdu mám rády tyto typy hrdinu - galantní a šarmantní. Tím, že Jesse žil v minulosti, kdy byly muži daleko lépe vychovávaní, mu tyto vlastnosti nechybí a já jsem z něj téměř tolik "paf" jako sama Suze.

Devátá stezka byla napsána ve stejném stylu, stejně jako díl předchozí. Spousta hovorových, nespisovných výrazů, jak v přímě řeči, tak v samotné hlavě Suze. Jak jsem ale už dříve psala, právě tato nonšalantní a neformální forma dodává knize celkový šmrnc. Všechny postavy mi navíc přijdou reálné, což u některých knih často postrádám. Meg umí vytvořit šestnáctiletou puberťačku stejně dobře, jako šedesátiletého kněze. Také oceňuji to, že hlavních postav je přiměřené množství, všechny jsou náležitě představeny a každá z nich je úplně jiná. Co jiného tedy knize můžu dát, než plný počet hvězdiček?


-  zdroj obrázků: weheartit.com
zdroj anotace: bux.cz

4 komentářů:

Maataaa řekl(a)...

Knihu som dočítala asi pred 5 dňami...:)
Ja by som jej nedala celkom 5 hviezdičiek, ale také dobré 4 si určite zaslúži. :)
Ale zas musím uznať, že vo svojom žánri, patrí medzi to lepšie. :)

Lady McFly řekl(a)...

No já právě teď čtu už 5. díl :D takže si myslím, že ten druhý si 5 hvězdiček zaslouží. Alespoň pro mě byl právě tento ze série zatím nejlepší. A musím se taky přiznat, že jsem teď v posuzování docela zaujatá, protože Mediátor se stal mou srdcovou záležitostí, takže tak :).

Markéta řekl(a)...

Velice zajímavý nápad na blog, člověk aspon ví co je dobré přečíst :-)

Na mém blogu zrovna probíhá giveaway, třeba se budeš chtít zúčastnit :-) http://marketatrpisovska.blogspot.com/

Lady McFly řekl(a)...

Díky za pozvání, určíte se přijdu alespoň podívat :).

Okomentovat