pondělí 31. října 2011

RC review: Hunger Games (3) - Síla vzdoru

Autor: Suzanne Collins
Díl: 3
Žánr: dystopie, dobrodružný
Datum vydání: 24.8. 2010
Datum vydání v ČR: 4.5. 2011
Nakladatelství: FRAGMENT

VAROVÁNÍ! Následující recenze obsahuje spoilery, pokud jste nečetli první dva díly (recenze na ně naleznete ZDE a ZDE).

Oficiální anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...


Předem chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!

V minulém díle se Katniss, Peeta i ostatní splátci ze všech krajů museli vrátit do jejich nejhorší noční můry - do arény. Jako zázrakem Katniss opět přežila, naneštěstí Peetu zajali Kapitolané, v čele s prezidentem Snowem. I když ani ona sama na tom není nejlíp. Její zachránci pocházejí z údajně zničeného Třináctého kraje. Ve skutečnosti jen uzavřeli s Kapitolem dohodu o neútočení, výměnou za jejich nečinnost. Mezi tím si pod zemí vybudovali skvěle fungující společenství, kde každý má svou úlohu a přesně stanovený rozvrh. Samozřejmě nic pro Katniss. Ta se dosud zotavuje po nedávných událostech - spíše psychicky, než fyzicky. Každý den trpí představami, co asi Snow s Peetou provádí. Také ji dusí těsné podzemní chodby a každou chvíli má strach, že se zřítí. Ani přítomnost matky, Prim, dokonce i Hurikána ji nijak zvlášť nepomáhá. Když se k tomu všemu přidá nepříjemná prezidentka Coinová, která velí Třináctému kraji, má Katniss co dělat, aby udržela své nervy na uzdě. Také ji přijde, že je naprostá ztráta času jen tak sedět a nic nedělat, když se všechny kraje bouří, lidé bojují a umírají. Chce jít také do bojů a pomstít se Snowovi a Kapitolu za všechno, co musela vytrpět. Ovšem prezidentka Coinová a celé vedení Třináctého kraje, s ní mají jiné plány.

Má se stát reprodrozdem. Znakem povstání, symbolem svobody a lepších zítřků. Přeci jen to byla ona sama, kdo zažehl pomyslnou jiskru povstání. Lidé k ní vzhlížejí jako k dívce, která se nebála postavit Kapitolu za svůj život i životy milovaných. Jediné co tedy musí udělat je dodat odvahu všem vzbouřencům. Jak ovšem může jeden jediný člověk ovlivnit bitvu mezi Kapitolem a vzbouřenci? A komu má vlastně věřit?

Síla vzdoru nám ukončuje fenomenální sérii plnou emocí, napětí, strachu ale i odvahy, lásky, přátelství a lidské krutosti. Tyhle všechny věci se právě zde smíchají dohromady a vytvoří tak knihu, kterou nebudete moci odložit z rukou, dokud si nepřečtete poslední slovo.

Tenhle díl je speciální tím, že se celá situace - celých 75 let, kdy krutě vládl Kapitol - vyostřuje a všechen vztek, zloba a touha po pomstě konečně vypluje na povrch a exploduje jako časovaná bomba. Zdánlivě neporazitelný nablýskaný Kapitol se postupně sesouvá jako domeček z karet. Střetávají se zde také morální zásady s pudem sebezáchovy, zaslepené právě pomstou. Cíl vzbouřenců je jediný - zničit Kapitol a alespoň částečně oplatit ty protrpěné roky. Z tohohle kolotoče by naše hrdinka, Katniss, nejraději vystoupila, ovšem ocitla se přímo v jeho centru.

Opravdu jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Všimla jsem si, že Suzanne dělá jednu chytrou fintu. Když už opravdu musíte jít, nemáte na čtení čas a jen si říkáte, že dočtete kapitolu a půjdete, na jejím konci se objeví něco nečekaného, ohromujícího a vy jednoduše musíte číst dál. Do posledního okamžiku knihy nevíte, jak vlastně skončí. Celá série rozhodně stojí za přečtení!


- zdroje fotek z: weheartit.com
- oficiální česká stránka knihy: hunger-games.cz/
- knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Jojo, Suzanne Collins a její úžasná schopnost přicházet s něčím zásadním v těch správných momentech :D

Martin řekl(a)...

Pěkně popsané. Četl jsem celou trilogii, můj názor si můžeš přečíst na blogu. Souhlasím, že za přečtení to určitě stálo.

Okomentovat