úterý 27. září 2011

Hunger Games - Vražedná pomsta (2)


Autor: Suzanne Collins
Díl: druhý
Žánr: dystopie, dobrodružný
Datum vydání: 1.9. 2009
Datum vydání v ČR: 7.10. 2010
Nakladatelství: FRAGMENT

Nejprve chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!

VAROVÁNÍ! Následující recenze obsahuje spoilery, především když jste nečetli první díl (recenzi na něj naleznete ZDE).

Oficiální anotace: Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé? 

Opět se nacházíme v zemi Panem. Hladové hry, ročník 74., již skončily a překvapivě máme hned dva vítěze. Oba z Dvanáctého kraje - Katniss a Peetu - milence pronásledované osudem. Poté, co provedli lest s bobulemi, aby mohli přežít oba, jsou hlavním cílem Kapitolu a hlavně prezidenta Snowa. Protože i když už jsou z arény venku, nebezpečí, že zemřou oni i jejich blízcí, je možná ještě větší. Právě o tom Katniss přesvědčí sám prezident Snow, který příjede na neohlášenou návštěvu do jejího nového domu ve Vesnici vítězů. A opravdu se nejedná o přátelskou návštěvu, nýbrž vyhrožování tváří v tvář. Je to jednoduché - Katniss musí během své cesty po Krajích utišit stále vzrůstající nepokoje mezi lidmi a ona i její milovaní budou ušetřeni. Pokud se jí tento úkol nepodaří splnit, následky budou ničivé.

Vítěz, v tomto případě dva, totiž musí pár měsíců po skončení her podniknout turné po všech krajích. Začíná se od posledního, Dvanáctého, ovšem končí se v kraji vítěze, proto letos první návštěvou Peety a Katniss bude kraj Jedenáctý. Právě odsud byla Routa, dívka, která byla v aréně spolu s Katniss a dalšími splátci. Spojili se dohromady a Katniss ji chtěla za každých okolností ochránit, protože ji až moc připomínala její mladší sestru - Prim. Bohužel se jí to nepodařilo. Routa byla zabita. Alespoň tedy ozdobila její mrtvé tělo květy, což byla menší vzpoura Kapitolu. Jedenáctý kraj ji za to poté poslal v aréně chléb. O to horší je návštěva zde. Katniss vidí pod pódiem stát Routinu rodinu i všechny ty hladové děti kolem. Ví ale, že musí hrát prezidentovu hru, jinak bude její rodina potrestána. Vše se ale zvrhne a místo aby Katniss obyvatele uklidnila, dodá jim ještě větší odvahu a ti ji přímo na náměstí Jedenáctého kraje vzdávají poctu (jeden stařík dokonce zazpívá její a Routinu melodii z arény). Co se to děje? Že by se lid opravdu začínal bouřit, jak se bál prezident Snow? A pokud ano, jak velké je jeho odhodlání? A jakou roli v tom všem hraje Třináctý kraj?
Tak tohle je jen zlomek z řady otázek, které Katniss momentálně proudí hlavou. Ke všemu se blíží další Hladové hry, a ne ledajaké. Tentokrát to budou Čtvrtohry, jubilejní 75. ročník. Kapitol si tedy připraví ještě daleko krutější podmínky pro splátce. Minule jich muselo jít dvakrát tolik, co si tedy vymyslí teď? Něco co by vás ani ve snu nenapadlo...

Pomalu začínám přehodnocovat svůj názor na první díl. Ne ten, ale právě Vražedná pomsta, byla dokonalost sama. Opět budeme jen nevěřícně kroutit hlavou, popřípadě si z ní rovnou rvát vlasy, nad krutostí a nelidskostí Kapitolu. Navíc nám zde přibude jedna záporná postava - a to sice prezident Snow. Nesympaťák na první pohled. Nemálo se s ním Kaniss, Peeta a vlastně všechny Kraje potrápí. Také zde přibudou noví mírotvorci, kteří se rozhodně s ničím nepářou. A ke všemu ty Čtvrtohry. Jak už jsem psala, vůbec by vás nenapadlo, co si Kapitol přichystal! Říkala jsem si, že snad nemohli dát větší signál, že v Panemu už není v bezpečí vůbec nikdo a že jedině Kapitol drží opratě nad životy všech. Není se tedy čemu divit, že se Kraje bouří.
Co můžeme ale čekat pozitivnějšího, je větší prostor pro Hurikána. Bude hrát větší roli a konečně odhalí své city ke Katniss, které byly snad celou dobu jasné. Ta je naopak naprosto ztracená. Zjišťuje totiž, že ji Peeta není tak lhostejný, jak si myslela. Jenomže Hurikána zná celý život a jsou dobří přátele. Takže .. Peeta nebo Hurikán?

To a mnoho dalších překvapivých, napínavých a možná i dojemných věcí se dozvíte po přečtení tohoto dílu. Ten (stejně jako celou sérii) můžu jen doporučit! Já jsem z knih nadšená a nemůžu se dočkat třetího, bohužel, posledního dílu.

MOJE HODNOCENÍ: 100%

3 komentářů:

Kacennnka řekl(a)...

Tehle díl se mi líbil mnohem víc než ten první, ale u mě je na prvním místě určitě Síla vzdoru. :)

Lady McFly řekl(a)...

I mě se víc líbila Pomsta než Aréna. Třetí díl jsem zatím nečetla, ovšem díky Fragmentu už by měl být na cestě :).

Kacennnka řekl(a)...

tak to jsem zvědavá, co na to budeš říkat... :)

Okomentovat