neděle 11. září 2011

Hunger Games - Aréna smrti (1)

Autor: Suzanne Collins
Díl: první
Žánr: sci-fi, dobrodružný
Datum vydání: 14.12. 2009
Datum vydání v ČR: 6.4. 2010
Nakladatelství: FRAGMENT

Oficiální anotace: V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Neprve bych chtěla poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

TROŠKA HISTORIE .. nebo budoucnosti?
Nacházíme se v budoucnosti, na ostrově, který byl dříve nazýván Severní Amerikou. Nýní se zde rozhléhá země Panem s 12-ti kraji a hlavním městem Kapitol. Ovšem ještě před 74 lety tomu bylo jinak. Byl zde i Třináctý kraj, který se postavil krutosti Kapitolu a to se mu stalo osudným. Nemilosrdně byl odstraněn z povrchu Země. Na "počest" této události, vítezství Kapitolu, a jako připomínka jeho moci a naopak úplné bezmoci ostatních krajů, je každoročně pořádána reality show Hunger Games - Hladové hry. Každý rok, vždy v Den sklizně, je z každého kraje vybrána jedná dívka a jeden chlapec ve věku od 12-ti do 18-ti let. Celkem tedy tvoří 24 účástníků hladových her, kteří spolu budou v přímém přenosu bojovat na život a na smrt. Ovšem vyhrát může pouze jeden!

Katniss Everdeenová žije ve Dvanáctém kraji. Ten se specializuje na uhlí a jeho těžbu. Právě při  jednom výbuchu v uhelném dole zemřel její otec. To však bylo  už před pěti lety. Nyní se šestnáctiletá Katniss musí starat o svou matku a mladší sestru Prim. Každý den chodí na lov se svým nejlepším přítelem a společníkem, Huríkánem. Dělí se o kořist, kterou následné prodávají na jarmarku nebo černém trhu. Je to sice nezákoné, stejně jako samotné "pytlačení", ale oba musí živit své rodiny. Na tento život je zvyklá, nedokáže si představit žádný jiný. Ale to se brzy změní.
Dnes je Den sklizně. Co to znamená? Znovu začínají Hladové hry a pro dvě děti z jejího kraje to znamená odloučení od rodiny, domova a skoro jistou smrt. Tento rok je v slosování i její dvanáctiletá sestra Prim. Ovšem má jen jeden lísteček, je to první rok, jaká je šance, že vylosují zrovna ji? Mizivá. I tak se ale Katniss připravuje na dnešní den s obavami. A i přesto je po vyslechnutí jména své sestry v šoku, okamžitě se však nabízí jako náhradnice. Až později si uvědomuje, co ji vlastně čeká, a že za pár dní už může být mrtvá. Hunger Games začínají...

Tuhle knihu jsem začínala číst s velkým očekáváním, které do puntíku splnila. Všude na blozích jsem na ni narážela a blogeři ji jen chválily, tak jsem si řekla, že si ji také přečtu. A rozhodla jsem se správně. Suzanne umí dokonale popsat jakékoli maličkosti, tak že vás nenudí a snadno si je představíte.

Hlavní hrdinku, Katniss, jsem si oblíbila již nazačátku. Kdybych ji ovšem "neviděla do hlavy", tak bych některá její rozhodnutí odsoudila. Vždy ovšem chtěla jednat co nejčestněji a do poslední chvíle chránila svoje milované. Věřím, že neměla vůbec lehký život. Přeci jen přijít v 11 letech o otce a nést na svých ramenech obživu zbytku rodiny .. Ne každý by to ustál.
Dále zde byl Hurikán, který se v knize zase tolik neobjevoval. Pouze na začátku a pak párkrát v Katnissyně mysli. Ovšem četla jsem, že by měl dostat v dalších dílech větší úlohu a že sehraje ještě velkou roli, tak uvidíme.
A Peeta .. Já ho prostě miluju! =D. Opravdu se mi zalíbil na první pohled. Pomalu v ten moment, kdy poprvé padlo jeho jméno. Myslím, že on je ten, co má srdce na správém místě. A ani on neměl zrovna lehký život. Je sice synem pekaře, tak si může zdánlivě dovolit více jídla a celkově "větší luxus", ale ve skutečnosti tomu tak není. Už jen kvůli jeho přísné matce, mu není co závidět. I přes všechny nástrahy neztrácí dobrou náladu a jeho osobitý humor.

Co závěrem? Kniha se blížila k dokonalosti a já se, skoro se strachem, chystám na druhý díl. Opravdu mistrovské dílo a jen se obávám, aby mě další díly nezklamaly. Suzanne ale pevně důvěřuji a už se nemůžu dočkat dalšího Katnissyna počínájí, protože první díl končil docela.. no .. prostě chci vědět, jak to bude dál!



0 komentářů:

Okomentovat