pátek 30. srpna 2013

RC review: Děsivé splynutí - Vidím to, co vrah

Autor: Jill Hathaway
Žánr: YA, detektivka
Díl: 1
Počet stran: 272
Vyšlo v ČR: 2012
Nakladatelství: FRAGMENT

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství FRAGMENT!

Vee má dar, či prokletí - umí se převtělit do jiných lidí. Nedělá to úmyslně, stačí se dotknout osobní věci daného člověka, něčeho co má pro něj alespoň malou citovou hodnotu, ztratí vědomi a najednou vidí svět očima někoho jiného. Nestává se to pokaždé, nestává se to pravidelně a ona to absolutně neumí kontrolovat. Navíc, když už se ocitne v někom jiném, může jen bezmocně sledovat všechno, co daný člověk dělá a mezitím její tělo leží na místě, kde jej opustila.

Vše začalo po smrti její matky a když se s něčím takovým svěřila svému zaneprázdněnému otci, poslal ji k psycholožce a nikdo jí nevěřil. Okolí se spokojilo s tím, že trpí nakrolepsií a tak na tento fakt všichni brali ohled - spolužáci, učitelé, i Veein otec a její sestra Mattie. Vee už pak nikomu pravdu neřekla, dokonce ani svému nejlepšímu příteli Rollinsovi a snažila se tomuto převtělování zabránit.
Jednoho večera se to však stalo znovu - Vee se převtělila. Do pokoje kamarádky své sestry, Sophie. Do někoho, kdo je v pokoji spolu s ní. Do někoho, komu z černých rukavic kape krev Sophie, která s vytřeštěnými oči leží mrtvá na své posteli. Její smrt je později prohlášena za sebevraždu, pouze Vee tuší, že se Sophie nezabila sama a její život má někdo na svědomí a pouze ona tedy může odhalit pravdu. Dokáže pomocí svého daru odhalit vraha? A není jím někdo z jejich nejbližších?

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Tak musím říci, že tato knížka mě vážně mile překvapila. Námět zní opravdu dobře, ale bála jsem se, že autorka se s celkovým příběhem ne až tak dobře popere a že bude působit dost nereálně. S potěšením musím prohlásit, že jsem se spletla a celkově se mi knížka dost líbila.
Už od začátku je děj velmi poutavý. Je vyprávěn v první osobě čísla jednotného a po celou knihu převládají spíše myšlenkové pochody hlavní postavy, zejména tedy v první polovině. Vee je ale postava sympatická, vcelku logicky uvažující, proto si ji čtenář oblíbí a nějaký ten menší počet dialogů mu ani nepřijde. Za mě by kniha na začátku mohla mít rychlejší rozjezd. Nějaké to představování postav a jejich vzájemných vztahů je jistě důležité a bez toho by to nešlo, ale i tak je na začátku knihy pár scén, které by se klidně daly vypustit.

Hodně se mi líbilo, že se nezůstalo jen u jedné, té hlavní, dějové linie - odhalení vraha - ale dostalo se nám i jiných odboček. Docela důležitou roli hraje již zmíněný přítel Vee, Rollins. Další linie je pak zaměřena na Veeina otce, jež pracuje jako lékař a tak nějak skrývá jedno tajemství. Ten je ve velké části knihy, když už ne přímo, tak ve vzpomínkách nebo myšlekách Vee, stejně jako její matka. Tu i když se v knize fakticky vůbec neobjevila, ale Vee na ni jen vzpomínala, jsem si oblíbila snad nejvíc.
Dalšími z hlavních postav jsou zajisté i její sestra Mattie, kamarádka Amber nebo místní frajírek, kterému nikdo neřekne jinak než Whiskey. Postavy byly napsány dobře, ovšem musím se přiznat, že ani k jedné jsem si nevybudovala nějaký vztah. Když už to vypadalo že bych si mohla nějakou postavu oblíbit nebo naopak, přešel totiž děj někam jinam.

Docela mně taky mrzí, že je kniha součástí série, protože dle mého je skvěle ukončená a docela se bojím, aby zase nešlo jen o to, vytěžit ze série co nejvíc peněz. Konec a vlastně i celé rozuzlení příběhu se mi vážně moc líbil a považuji to za nejlepší část knihy. Jak tomu bývá v detektivkách (kterou mi tato kniha více či méně připomínala), na konci knihy se totiž hlavní postava i čtenář dozvídají to konečné rozuzlení a také to, jestli jejich tip na vraha byl správný.

A co mé celkové hodnocení? V podstatě knize nemám až tak co vytknout, jen ten strohý začátek, ale i tak jako celek nedosahuje kvalit na plný počet bodů. Rozhodla jsem se jí tedy udělit krásné 4 hvězdičky a doporučuji jako takovou lehčí detektivku.

5 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Knižku mám doma, som na ňu veľmi zvedavá, lebo téma znie zaujímavo 8)
Pekná recenzia.

Nathaly řekl(a)...

Určite po nej siahnem, lebo mám náladu na detektívky :)

Nika řekl(a)...

Anotace vypadá zajímavě. knížku mají u nás v knihovně, tak si ji asi vypůjčím =)

Lady McFly řekl(a)...

Nika: Tu anotaci jsi asi tedy musela číst někde jinde - v článku ji nenajdeš. Přijde mi hrozně spoileroidní, proto jsem recenzi doplnila o vlastně psaný obsah knihy :).

Unknown řekl(a)...

Skvelá recenzia :) Knihu si mám už dlho v pláne prečítať :)

Okomentovat