pondělí 6. srpna 2012

RC review: Banka těl - Mladší

Autor: Lissa Price
Žánr: YA, dystopie
Počet stran: 343
Vydáno v ČR: červenec 2012
Nakladatelství: Fortuna Libri
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

“Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit? Nikomu...„

Nacházíme se v budoucnosti zničené biologickou válkou, která zapříčinila, že z celkové populace zbyli pouze Mladší - lidé do 20ti let a Starší - lidé nad 60. Zároveň však díky novým technologiím lze lidský život prodloužit až na 200 let, kterých se právě Starší bez problému dožívají. Jejich tělo ale stárne s nimi a to je kámen úrazu. Na co vám je dlouhý život, když jej nemůžete prožít na plno ve svěžím a mladém těle? Na tuto otázku možná našla odpověď Prime Destinations nebo-li Banka těl. Právě v této instituci si mohou ti nejbohatší Starší pronajmout tělo někoho z Mladších a na určitou dobu znovu okusit téměř všechny slasti a radosti, které jim sám život umožňuje.
K zoufalému kroku pronajmout své tělo se odhodlá i šestnáctiletý sirotek Callie, aby měla peníze na pěkný domov pro ni i jejího malého bratra Tylera. Vypadá to jednoduše - tři pronájmy po kterých ji čeká tučná odměna. Je to jen jakoby jste usnuli a pak se znovu probudíte ve svém těle. Nic víc. Něco však selže a Callie se ocitá ve svém těle ještě před koncem pronájmu na úplně neznámém místě. Poté následuje řada událostí, díky kterým se pomalu ale jistě dozvídá pravdu o Bance, ve které se děje něco nekalého. Něco, co může stát život Calie, Tylera i spoustu dalších Mladších. A je právě na Calie, aby odhalila pravdu i když nemůže věřit vůbec nikomu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri!

Banka těl pro mě na začátku byla jen další z mnoha dystopií, na kterou jsem se sice těšila ale ani ve snu mne nenapadlo, že by mohlo jít o tak úžasnou knihu. Krom zničeného a zkaženého dystopického světa vás totiž v jejím nitru čeká napínavý příběh s prvky trilleru a sci-fi od kterého se nelze odtrhnout. Celý nápad s propůjčováním těl je totiž originálním a zajímavým námětem pro knihu, který Lissa Price dokázala dokonale využít a za to má můj velký obdiv, zejména když se jedná o její prvotinu.

Postavy
Hlavní hrdinka Calie je popsána jako odvážná a odhodlaná dívka, které osud moc nepřeje, protože po smrti rodičů zůstala na ulici sama s malým bratrem Tylerem, kterého bezmezně miluje a ochraňuje. Právě snaha zajistit mu lepší život ji vedla do Banky těl a je také hnací silou celé knihy. Rozhodně se jedná o děvče, které má všech pět pohromadě a hodně ji to pálí. Díky tomu jsem si ji velmi oblíbila a celou dobu ji fandila.
Caliin bratr Tyler je jistě ústřední postavou děje, ovšem v knize se až tolik nevyskytuje a malého sedmiletého klučinu jednoduše musíte mít rádi, proto i on mně učaroval.
Dál se v knize vyskytují hlavnější či méně hlavní postavy, zasahující do děje v různých časových intervalech. Za zmínku by stály dvě chlapecké postavy - Michael a Blake. Zase je tu tedy známý milostný trojúhelník, i když ne tak důrazný a rozhodně není ústředním problémem celé knihy, proto je na něj děj zaměřen jen v rozumné míře - aby zde byla i nějaká ta romantika, no.
Pak bych tu jen zmínila postavu, která mě tedy hodně chytla za srdce a kterou jsem si opravdu zamilovala - dvanáctiletou Sáru. Věřím, že nebudu sama a skoro každého okouzlí svou dobrotou, milou povahou a stejně tak naivitou. Ukáže však také velkou odvahu a bystrost. Zkrátka právě ji jsem si z celé knihy oblíbila nejvíce.

„Madisonin dům byl vyzdoben ve stylu, který byl možná moderní před dvaceti lety: říkávalo se mu „mimozemská moderna“. Třpytící se zelená křesla vznášející se nad zemí, zvláštní holografické lustry a trojrozměrné mimozemské krajiny na zdech.“

Prime Destinations - Banka těl
Pravá tvář banky těl se skrývala za úsměvy lstivého Tinnenbauma a neméně falešné asistentky Doris. Oni a jejich tajemný Šéf jsou jasnými zápornými postavami, které budou naší hlavní hrdince ztrpčovat život. Sama instituce pak byla popsána jako vysoce moderní budova, s různými přístroji, ze které vám běhá mráz po zádech. Všichni a všechno se tváří velmi nevinně, celý systém je popisován jako jednoduchý obchod - výměnou za vaše tělo na určitou dobu vás čeká tučná odměna. Samozřejmě jsou zakázány všechny nebezpečné nebo nepřípustné aktivity, aby se tělu nic nestalo. Nájemce, Starší, je povinen se o tělo starat tak, aby jej mohl v pořádku vrátit a pokud se tak nestane, musí zaplatit nehorázné pokuty. A kdo by přeci riskoval?

Napětí, napětí a zase napětí
Musím říct, že už delší dobu jsem nečetla tak napínavou knihu. Možná je to jen výběrem toho, co čtu - samé fantasy nebo romantické příběhy a proto mi tak tahle kniha přišla ale zkrátka si nemůžu pomoct a v jistých chvílích mi hodně připomínala triller, až detektivku. I zde se krůček po krůčku postupovalo k odhalení pravdy pomocí drobných indícií, až všechny kousky zapadly do sebe a vytvořily jasný obraz. Kdykoli a kdekoli se, často v dobu kdy by jste to nejméně očekávali, objevilo další vodítko, další nečekaná událost. Tohle byl jistě skvělý tah autorky, protože tato odhalení vás jednoduše hnala stále dál v četbě. Také krom trilleru musím zmínit i jeden žánr, kterým kniha ve větší míře oplývá a tím je sci-fi. Opravdu jsem žasla, s jakou lehkostí umí Lissa Price zakomponovat do děje vynálezy budoucnosti, jako by se s nimi každý z nás v běžném světě denodenně setkával. Účel všech těchto věcí, přístrojů, řádně vysvětlila i popsala, ostatní však ponechala na čtenářově fantazii. Její pojetí budoucnosti, zejména technologií, mne osobně uchvátilo a i takhle nějak bych si náš svět v budoucnu uměla představit.

Dystopický klenot!
Pokud vám to z předchozích slov ještě nedošlo, Banka těl mne opravdu okouzlila a její příběh se mi moc líbil. Bylo v něm vše, co má dobrá kniha mít - štěstí, strach, láska, bolest, slzy.. zkrátka vše. U této knihy mohu opravdu s čistým svědomím říci, že je to druhá nejlepší dystopie, jakou jsem kdy četla (ostatní si jistě domyslí, která je má "number one" ;)). Zejména konec byl pak velmi napínavý a překvapivý, já už se tedy nemůžu dočkat druhého a i závěrečného dílu s názvem Starší, který snad také brzy vyjde, protože to čekání je občas vážně k zbláznění. Vám tedy jen na závěr doporučím tuto knihu jako jednu z mnoha dystopií, která je však zcela jiná, originální a jedinečná. A mé hodnocení? Jasných 5 hvězdiček!

5 komentářů:

Snow Fairy řekl(a)...

Souhlasím s tebou, je to opravdu neotřelý a originální způsob, jak čtenářům ukázat možnou budoucnost podle obrazu svého. :)))))) A povedlo se. Jsem ráda, že se ti Banka líbila, protože i mě se líbila a no... však víš :)))) Hodně dobrá recenze :))))

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Knížka na mě čeká na poličce a už se na ni hrozně moc těšíííím!! :))
Recenze je naprosto skvělá a na knížku jsi mě doslova navnadila!! Už se moc těším na to, až si ji přečtu :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

Super recenzia, knihu si plánujem prečítať a už sa na ňu veľmi teším!:)
Mmchdm, ktorá je number one? HG či Divergencia?:D Či niečo úplne iné?

Lady McFly řekl(a)...

Ano, je to HG :D .. Divegrence se nachází někde mezi Pastí a právě Bankou těl :)).

Simone Sipriano řekl(a)...

Ja som to asi pred dvoma dňami začala čítať a ešte neviem čo si mám o knihe myslieť - iba to, že je to fakt veľmi originálne.

Okomentovat