čtvrtek 17. května 2012

RC review: Nebezpečná láska

Autor: Kateřina Petrusová
Žánr: Romantický, Detektivní
Počet stran: 376
Datum vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: FRAGMENT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Oficiální anotace:  Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?
Knihu Nebezpečná láska jsem si přečetla jen a pouze díky doporučení blogerů, protože (přiznávám se) v české autory nemám moc důvěru, naopak v naši blogerskou komunitu ji mám plnou. A zase se jednou ukázalo, že ta spousta pochvalných recenzí byla pravdivá a že jsem si zvolila správně, protože již od prvních stran mě kniha dostala a já nemohla přestat číst.

Nebezpečná láska se rozjíždí tak zvolna, kdy v úplném začátku dochází zejména k představení hlavní hrdinky - mladé ošetřovatelky Paige - a jejího života. Tato postava se po dočtení knihy řadí  k jedněm z mých nejoblíbenějších. Nechybí ji smysl pro humor i pro morálku, občasné ironické smýšlení ani životní zkušenosti. Stejně tak si jistě zamilujete malého-velkého kluka Michaela, kterému Paige neřekne jinak než Mikee. Další zajímavou postavou je jistě jeho poněkud neodhadnutelný bratr Robert, rodinný řidič Johny nebo "paní domácí" Theresa. Co se tedy postav týče, vytvořila nám Kateřina příjemnou různorodou směsici, z nichž si většinu přinejmenším oblíbíte. Navíc tyto postavy vytvořila s ohromnou lehkostí, nebyl tedy problém si je představit jako skutečně žijící lidi.
Když už mluvíme o lehkosti, tak právě ní je kniha plná. I když autorka není rodilou Američankou a už vůbec Newyorčankou, místní zvyky, místa, zkrátka vše kolem, měla v malíku a tím pádem je zajímavě komponovala do děje. I se samou angličtinou si často pohrávala, kniha se tím stala ještě zajímavější. Děj je navíc vypravován z pohledu Paige, tím pádem se kniha stává jedoduchou, protože právě knihy z pohledu hlavních hrdinů jsou nejsnáze čitelné.

I když se také může zdát (už jen podle názvu), že kniha bude plná romantiky, není to úplně pravda. V první polovině se jedná především o životní příběh jedné ošetřovatelky a děj je hodně zaměřen na Paige a Michaela. Dělají spolu naprosto všední věci, jaké by dělala s každým normálním dítětem. Postupem času se s oběma stále více seznamujete a pomalu ale jistě vám přirůstají k srdci. Na první pohled je tedy první část tak trošku nezajímavá, ovšem Kateřina Petrusová je vážně brilantní spisovatelka a u knihy se ani jednou nestačíte začít nudit i přes to, že právě první polovina je téměř bez zvratů a děj v ní je hodně jednotvárný. Však počkejte na polovinu druhou...

Druhá polovina knihy se snad ani nemůže lišit víc. Nemám v plánu vám tady spoilerovat a nějak blíže řešit děj, prozatím si musíte vystačit s tím, že se vše začíná docela zamotávat a zároveň i vyjasňovat. Také nám pomalu ale jistě začíná ona slibovaná "nebezpečná láska". Opravdu se těšte na zamilované scény, stejně tak jako na velké zvraty, překvapení ale hlavně emoce. Jakoby vás totiž předešlý děj připravoval na jednu emoční bombu, která přijde téměř se závěrem. Přiznám se, že i já jsem uronila slzu, i když jsem přeci jen podobný konec očekávala, protože většina blogerů něco v tomto smyslu psala. I tak mne však celá ta situace hodně dojala, na konec knihy si tedy dávejte pozor a raději jej čtěte někde, kde budete mít klid.

Jak bych tedy celou knihu shrnula? Jako skvělé dílo, které se tak vůbec netváří a možná i díky tomu vás mile překvapí. Zase se jednou ukázalo, že i tady v Česku máme velké spisovatelské talenty a že právě oni dokáží vymyslet skvělý příběh, který vás chytí za srdce. Opravdu nemám, co bych vytkla a knize dávám 4 a půl hvězdičky.

zdroj obrázku obálky: fragment.cz
knihu si můžete zakoupit ZDE

Za recenzní výtisk ještě jednou děkuji nakladatelství FRAGMENT!

2 komentářů:

Nika (Dominika Murníková) řekl(a)...

zaujimavy pribeh, uz podla tvojho rozpravania putavy, ked by som mala moznost urcite by som si ju precitala :)

www.artjournalstories.blogspot.com

Nel-ly řekl(a)...

Mně se nelíbil konec... to je asi opravdu to jediné, co bych vytknula, ale azse je to podle mě velké mínus. Protože vyřešit to takhle, jak už to vyřešili miliony spisovatelů a filmařů předtím, mi přišlo dost nezajímavé.
To si raději popláču u dobře napsané sad-endu

Okomentovat