úterý 22. května 2012

RC review: Křídla #2 - Kouzlení

Autor: Aprilynne Pike
Žánr: fantasy, YA, víly
Díl: 2
Počet stran: 368
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: Fortuna Libri
Knihu si můžete zakoupit na arara.cz

Anotace: Být florelou v lidském světě není úplně jednoduché. Kromě toho, že vám jednou do roka na zádech rozkvétá květ, musíte tajit záležitosti florel a florelů před lidmi. Laurel má naštěstí poměrně tolerantní rodiče a přítele Davida. Jak se jim ale bude líbit, že Laurel musí strávit dva měsíce ve florelí Akademii a začne tajemnou říši navštěvovat daleko častěji? Ani potíže z loňského roku hlavní hrdinku neopustí a znovu bude čelit nebezpečím nadpřirozeného světa. Podaří se jí se ochránit svou rodinu a přátele?


Po prvním dílu (Křídla, recenzi na něj naleznete ZDE), který jsem si nesmírně zamilovala a to díky ději i postavám, ale hlavně díky kouzelné atmosféře, která z knihy čišela, jsem se už nemohla dočkat dalšího pokračování této třídílné série. Díky Fortuně Libri nedávno vyšel tedy i druhý díl s názvem Kouzlení a já se pustila s nadšením do čtení.


Nejprve si ve zkratce připomeňme, co se dělo v díle minulém. Patnáctileté Laurel na zádech vykvete pár křídel, které vypadají jako okvětní lístky. Zprvu se vyděsí a neví co má dělat. Pro radu si jde ke svému novému kamarádovi Davidovi, jenž ji však ani pomocí biologie nedokáže odpověď na to, co se s ní vlastně stalo. Až později se Laurel seznámí se záhadným chlapcem Tamanim, který ji prozradí, že je florela - bytost mezi kytkou a člověkem, řekněme taková víla - která byla jako malá odnesena k lidem. Laurel je zprvu hodně zmatená a Tamanimu nevěří. Později ji začne seznamovat s vílami, jejich zvyky a životem. Ke konci knihy se dokonce setkáme s hrůzostrašnými trolly, jenž jsou zatvrzelí nepřátelé právě florel.

Musím říct, že od druhé dílu jsem dostala přesně to, co jsem čekala a možná i něco navíc. Opět mě mile překvapil a postavy jsem si oblíbila ještě víc. Ve druhém díle je totiž Laurel i ostatní postavy zase o něco starší - uplynul už půlrok od jejich nebezpečné příhody s trolly, kdy sama Laurel málem přišla o život. Tento půlrok strávila doma, ve škole i se svým novým klukem Davidem. Nicméně nyní začíná léto a ona se rozhodla na prázdniny odjet. Kam? Přímo do vílího království Avalon, aby tak ochránila své milované. Právě tato říše mě dostala. Celé vílí společenství i sám Avalon byl moc hezky popsán. Laurel se totiž musela naučit hodně nových poznatků o sobě samé ale i o florelách obecně. Tyto pasáže mě bavily číst asi nejvíce.
V knize se také vyskytuje pár emočních scén (především Laurel a její rodiny), které Aprilynne bravurně napsala a proto jsem chvilkami měla jak se říká "na krajíčku".

Jak už jsem také zmínila, znovu se setkáváme i s šarmantním florelem Tamanim. Právě ho jsem měla ráda již v minulém díle, ještě více potom v Kouzlení. Možná je to tím, že většinu čtenářek zaujmou ti tajemní hlavní hrdinové a Tamani je přesně ten typ, takže ani já jsem nebyla výjimka a jeho "kouzlu" jsem podlehla více než Davidovi.

Druhý díl bych tedy označila za ještě velkolepější dílko, než byly Křídla. Moc se mi líbil celý Avalon, děj knihy a všechny ty florelí věci. I když by se mohlo zdát (už jen kvůli stylu prvního dílu), že je série určená spíše pro mladší čtenáře, pomalu se začíná rozjíždět a já bych ji klidně doporučila i těm starším, které by mohla taktéž zabavit. Proto tomuto dílu dávám plných 5 hvězdiček! Ani snad nemusím dodávat, že už se nemůžu dočkat třetího dílu a toho, co si na nás Aprilynne zase přichystá.


zdroj obrázku obálky: fortunalibri.cz

Za recenzní výtisk ještě jednou děkuji nakladatelství Fortuna Libri!

3 komentářů:

Tereza Vlčková řekl(a)...

Ách jo, u nás v knihovně ještě nemaj ani první díl! Zabít! :-D

Simone řekl(a)...

Dnes je to už druhá recenzia, čo som na túto knihu čítala a obe sa úplne líšia. Zatiaľ čo tamtá ma odradila, tvoja je pozitívna. Uvidíme, či po knihách nakoniec siahnem.

Tereza řekl(a)...

díky za tuhle recenzi tu jsme hledala!teď už vím co si půjdu koupit.

Okomentovat