čtvrtek 5. ledna 2012

Recenze: Mediátor #1 - Krajina plná stínů

Autor: Meg Cabot
Díl: 1
Žánr: fantasy, romantický
Počet stran: 192
Datum vydání: 2000
Datum vydání v ČR: 2005
Nakladatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Svět šestnáctileté středoškolačky Susannah se hemží duchy, zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly do "země stínů". Pomoci jim mohou "mediátoři", lidé se schopností zesnulé vidět a hovořit s nimi. Suze je jinak normální 16letá středoškolačka, která se musí vyrovnávat s matčiným sňatkem, přírůstkem tří nevlastních bratrů, stěhováním z New Yorku do Kalifornie a změnou školy...


Na první pohled by jste řekli, že šestnáctiletá Susannah je prostě úplně normální puberťačka. No dobře, obléká se možná trošku jako někdo z gangu a v jejím novém domově, Kalifornii, trošku vyčnívá, ale to je snad normální, když je tu nová, ne? Přistěhovala se sem až z New Yorku, kde doposud se svou matkou žila. Bylo jim fajn. Občas to sice drhlo - hlavně když Suze často zůstávala po škole, nebo ji domů musel odvézt policejní doprovod - ale jinak se jim dařilo dobře. Až do té doby, než si její matka našla nového přítele, Andyho. Za čas se z toho vyklubala láska jako trám a svatba na sebe nenechala dlouho čekat, stejně jako společné bydlení. Bohužel Suze nepřibyl jen nový nevlastní táta, ale i tři otravní bráchové. A jako by to nebylo málo, ke všemu je mediátor a vidí duchy!


Aby jste to správně pochopili, Mediátor je někdo, kdo pomáhá právě duchům "na druhou stranu". Někdy se tady totiž člověk, tedy vlastně mrtvý, "zasekne" a nemůže jít tam, kam by měl. Stává se to tehdy, když i po své smrti má nějaké nevyřešené problémy, které ho tu neustále drží. To pak jednoduše příjde za naší Suze, aby jeho poslední přání vykonala. Většinou duchové vědí, proč tu zůstali a co ještě nestihli udělat, proto vykonat toto přání nebývá až tak těžké. Ovšem někdy nemají ani páru, proč tu vlastně jsou. Pak jsou tu také takoví, kteří vědí moc dobře, proč jsou tady a také zde míní i nadále zůstat. S nimi je to nejtěžší. Suze ale nikdy nebyla moc komunikativní typ, mnohem raději se domluví pomocí kopanců a pěstí, proto si i s takovými lehce poradí. Mediátorství vlastně bere jako neplacenou práci, kde neexistuje volno a člověk musí být pořád ve střehu. Ono ji vlastně ani nic jiného nezbývá, když už od svých dvou let vídá duchy, kteří ji prosí o pomoc. To kvůli nim je neustále v průšvihu a nemá žádné kamarády. Teď ji ale začíná nový život - jiná škola, jiné město. Třeba to tu bude lepší. To se ale plete, bude mít snad ještě víc práce!

Zdá se, že jsem objevila svou další oblíbenou sérii! Susannah jsem si oblíbila (dovoluji si říci) od první stránky. Opravdu to není žádná křehotinka, která by potřebovala zachraňovat. Naopak, je to velice schopná mladá holka, která se s ničím nepáře. Moc se mi líbí její sarkastický, ovšem určitým způsobem i humorný, pohled na svět. Když už tedy nemůže vrážet facky, vrazí někomu do obličeje hlášku, která dotyčného spolehlivě uzemní (a že je takových hlášek v knize požehnaně a nemálo jsem se u nich zasmála). Vše bere prakticky a s rozumem. Jak jsem se již zmínila, kromě toho že je Mediátor, trošku se od děvčat jejího věku odlišuje. Nosí převážně černou (konkrétně svou koženou bundu by nejraději nedala z ruky), nesnáší obchoďáky a zatím ještě neměla rande, dokonce ji nikdo nepolíbil! Za to všechno ovšem může její "dar". Ona sama z toho občas šílí, ale co se dá dělat.

Co se týče stylu psaní, tak je zde jedna docela velká věc, která by mi v normálním případě hodně vadila a pravděpodobně bych takovou knihu hned s kyselým obličejem odložila. A o co se jedná? Celá kniha je napsaná českým nářečím (mejch očí, dlouhej tejden, krátký nohy - chápeme se?). Opravdu mám češtinu ráda a navíc jsem z Moravy, proto mi taková slova rvou uši (ehm, v tomto případě asi oči). Ale u Mediátora ne. Vážně nevím, čim to je, zkrátka se to ke knize určitým způsobem hodí a být psaná jinak, neměla by takové kouzlo.

Vyzdvihla bych také to, že v knize je zastoupeno velké množství žánrů - jak fantasy prvky, tak žánr dobrodružný či romantický. Meg píše opravdu skvěle, což může většina z vás posoudit, protože na svém kontě má již mnoho knih i celých sérií, které rozhodně stojí za přečtení - tím spíš Mediátor. Knize tedy dávám s čistým svědomím 5 hvězdiček. A pro vás, kteří jste tuto sérii ještě nečetli mám jeden vzkaz - Jděte do ní!!


- zdroje obrázků: wehartit.com

3 komentářů:

Houp řekl(a)...

Mediátora miluji, je to moje nejvíc oblíbená série, ale bohužel je to s ní dost špatné. je těžko k dostání, tak jedině zkusit napsat Knižnímu klubu a poprosit přímo tam a nebo poprosit aby dotiskly. :) Jinak u nás ve městě v antikvariátu nějaké ty díly mají, ale ne všechny. Tak když tak tam se ti můžu podívat, ale jinak nevím :O

Lady McFly řekl(a)...

Díky moc, už jsem psala na FB, že zatím to nechám uležet :). Jinak Mediátor jsem si taky zamilovala. Susannah mi strašně povahově sedla a s Jessem jsou prostě sladcí! :D

Madžgy řekl(a)...

Milujem túto sériu a vôbec knihy od Meg Cabot. Úžasné je, že kníh je šesť a ani jedna nestratila na kvalite, práve naopak. Jediné, čo ma najviac mrzí je, že sa séria nedá už nikde kúpiť a vydavateľ ani neplánuje dotlač :-( Ak existuje niekto, kto by sériu predával, hlásim sa! :)

Okomentovat