pátek 30. prosince 2011

RC review: Stefanovy deníky - Chuť krve (#2)

Autor: Kevin Williamson a Julie Plec (na motivy Upířích deníku od L.J.Smith)
Díl: 2
Žánr: fantasy, upíři, historie
Počet stran: 213
Rok vydání: 2011
Rod vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: FRAGMENT

Oficiální anotace: Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky. Stefan a Damon Salvatore se stali upíry a musí se vypořádat s následky svého osudu. V rodném městečku Mystic Falls už pro ně není bezpečno. Na každém kroku je pronásledují lovci upírů. Vydají se tedy do New Orleans, které nabízí pokušení, ale i nebezpečí. V patách jim je totiž sadistický lovec upírů...


Předem chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!


- recenze obsahuje mírné spoilery na předchozí díl!


Od doby, kdy se Stefan a Damon proměnili v upíry, uběhl už týden a oni se pořád schovávají v blízkosti rodného Mystic Falls. Stefan celé dny tráví ochutnáváním místního obyvatelstva a Damon se zase utápí ve stesku po své mrtvé lásce Katherine. Ke všemu se odmítá krmit, což dělá Stefanovi největší starosti. Měl to být jen on a jeho bratr. Spolu proti všem. Navěky. I tak se však svého plánu nemíní vzdát a ať po dobrém, nebo po zlém, donutí Damona přijmout jeho nové já.
Ještě před tím se však rozhodnou rozloučit se svým otcem na jeho pohřbu. Bohužel je při něm zahlédnou místní obyvatelé, kteří je začnou pronásledovat. Na poslední chvíli Stefan s Damonem naskočí na vlak mířící do New Orleans. Po příjezdu se jejich cesty rozcházejí. Damon se však ocitne ve smrtelném nebezpečí a je jen na Stefanovi, aby ho zachránil. Dokáže v sobě ještě nalézt lidskost? A naučí se někdy ovládat nezkrotnou touhu po lidské krvi?

Na začátek musím říci, že druhý díl z této série je rozhodně lepší, než první. Už jen z toho důvodu, že první díl byl prakticky jedna flashbacková epizoda, jenž mohl čtenář shlédnout v seriálu Upíří deníky. A i pro toho, kdo seriál nesleduje, nepřinesl první díl nijak valný čtenářský zážitek. Ovšem Chuť krve začíná hezky rozbíhat celou série, která snad bude lepší, než se na první pohled může zdát.

Konečně se zde postavy formují a získávají své rysy. Krvelačného upíra Stefana tíží černé svědomí a omezí své choutky. Damon se naopak začíná měnit v sarkastického zabijáka. K této výměně rolí vede jeden menší fakt, a sice to, že Stefan bude muset zachránit Damonovi život. V tom mu pomáhá upírka Lexi (tuhle postavu seriáloví fanoušci Upířích deníků jistě znají). Na ni a její tři "kumpány" narazil docela náhodou, zprvu jej chtěli dokonce zabít. Nakonec však vzala Lexi Stefana pod svá ochranná křídla a ukázala mu, že kvůli krvi nemusí zabíjet. Dala mu střechu nad hlavou, šaty i jídlo. Nakonec však bude jen a jen na Stefanovi, jestli Damon bude žít. A jestli jej vlastně vůbec chce zachránit. Na scénu nám totiž vstupuje i jedna dívka, která rozpumpuje Stefanovo mrtvé srdce. Dát tedy přednost lásce nebo rodině?

S čistým svědomím můžu říci, že tahle kniha mě opravdu bavila. Zajímalo mě, jak bude pokračovat osud vyhnanců Damona a Stefana. Ocitli se v naprosto cizím městě, bez peněz nebo známých. A ke všemu byli upíři. Opravdu nezávidění hodná situace. Každý z nich se s ní však popral podle sebe - Stefanovi se jen zvětšil bufet, který tvořili obyvatelé New Orleans a Damon zdrhnul. Přišli však na to, že i když vládnou nadpřirozenou Silou, nemohou si dělat vše, co chtějí. S překvapením totiž zjistili, že o upírech, i způsobech jak je zneškodnit, ví spousta lidí. Na druhou stranu se právě Sílu naučili lépe používat.

Co se týče stylu psaní, nemám v celku žádné výhrady. Co mi vadilo v předchozím díle, byly výrazy, které se do 19. století, v němž se děj odehrává, jednoduše nehodily. V této knize se však už nevyskytovaly, ovšem i tak mi děj nějakým způsobem nezapadal do minulosti. Nebránila bych se také většímu počtu zápisů do deníku, který si Stefan psal, protože jich tam bylo pomálu. Naopak se mi moc líbil konec, který skončil opravdu nejasně a mě by tedy moc zajímalo, jak celý osud našich dvou upírů bude vypadat dál.

- zdroje obrázků z: weheartit.com
- knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentářů:

Nika (Dominika Murníková) řekl(a)...

tu knihu som necitala, ale podla toho co tu citam by som si ju precitala :) paci sa mi to. som rada ze ta tato kniha bavila :) urcite sa bude aj mne :)

Okomentovat