sobota 26. listopadu 2011

RC review: Temné vize - Odhalení

Autor: L. J. Smith
Díl: 1
Žánr: fantasy
Počet stran: 264
Datum vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: FRAGMENT

Oficiální anotace: Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.


Předem chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!


Zrzavé vlasy, pronikavě modré oči, pověst čarodějky a zvláštní schopnosti. Touhle větou by se dala jednoduše popsat sedmnáctiletá Kaitlyn. Právě kvůli výše zmíněným věcem nemá na střední škole žádné přátele a lidé se ji spíše bojí. A co přesně že je na ní tak strašidelného? Kreslí budoucnost. Většinou špatnou budoucnost. Kresby jsou však útržkové, nesrozumitelné a přicházejí v jakoukoli chvíli. Někteří si dokonce myslí, že svými kresbami všechny ty zlé věci způsobuje. Sama Kaitlyn ale ničemu nerozumí a touží po jediném - žít normální život. To se jí možná brzy splní...

Dostane nabídku od Joyce, o něco málo starší dívky z Californie, aby dělala "pokusného králíka" v Zetesově institutu. Jedná se o organizaci, která zkoumá lidi, jako je Kaitlyn - s různými psychickými schopnostmi. Na oplátku by Kait obdržela velmi štědré stipendium a na rok by odjela právě do Californie, kde se institut nachází. Vypadá to, že se na ni konečně usmálo štěstí a že  dostala šanci, na kterou čeká celý svůj život. Konečně může jako pták vyletět ze své malé klece. Po krátkém rozmyšlení tedy souhlasí a už se těší na svůj nový domov i čtyři spolubydlící, kteří budou testováni spolu s ní.
Dvě dívky a tři chlapci. To je složení testovací skupiny Zetesova institutu. Jednou z dívek je tedy Kaitlyn a tou druhou je Anna. Děvče s tmavými vlasy, kaštanovýma očima a jak to tak vypadá i její nová nejlepší kamarádka. Díky svému indiánskému původu umí tak nějak "mluvit" se zvířaty. Čiší z ní uklidňující energie a Kait se už od začátku zamlouvá. Stejně jako Lewis. Sympaťák na první pohled, který ovládá telekinezi. Dále tu máme starostlivého a až nadpozemsky krásného Roba, který oplývá léčitelskými schopnostmi. No a jako třešnička na dortu je Gabriel - tajemný, krásný a nebezpečný průšvihář. Až na něj se Kaitlyn noví spolubydlící zamlouvají a její život se podobá pohádce. Tohle ovšem žádná pohádka není a ne všechno je tak, jak se zdá...

První, co mi při pohledu na Temné vize padlo do oka, byla autorka - L.J. Smith. Kdo by neznal její pověstné Upíří deníky, ať už jako knihu či seriál. Z hlediska knižního světa tedy Smith vnímám jako autorku nikterak povedené série plné nadpřirozených bytostí. Proto jsem ke čtení jejího dalšího díla přistupovala značně skepticky, ale k mé velké radosti byla kniha úplně jiná, lepší, než jsem čekala. I když i zde máme to nadpřirozeno - přeci jen vlastnit schopnost vidět budoucnost nebo léčit není tak úplně normální - jedná se úplně o něco nového. No a  pokud se v knize vyskytuje ne jedna nebo dvě, ale rovnou pět schopností začíná to být opravdu zajímavé. A co teprve když na scénu přicházejí dva opravdu "hot guys" a vy nevíte, na kterém oči nechat. Nemůžu si pomoct, ale nějakým určitým způsobem se mi tam pořád rýsoval ten milostný trojúhelník Rob-Kait-Gabriel. Možná, že tady se Smith opět neudržela a do knihy vnesla to, co je v podstatně hnací silou celých Upířích deníků - tedy již zmíněný milostný trojúhelník. To bylo však maximum, co mi na knize nesedlo. Jinak poutavé čtení, s nejasným koncem, což čtenáře nutí dychtit po dalším díle.


- zdroje fotek z: weheartit.com
- knihu můžete zakoupit ZDE

0 komentářů:

Okomentovat