pátek 31. ledna 2014

Hostující recenze: Poslední cesta do podzemí

Autor: Roderick Gordon a Brian Williams
Žánr: YA, román, dobrodružný
Počet stran: 288
Vydáno v ČR: září 2013
Nakladatelství: FRAGMENT

Anotace: Podzemí odhalilo svou nejtemnější stránku. Nikdo na Povrchu už není v bezpečí. Styxové proudí přes Anglii a zanechávají za sebou jen smrt a zkázu. Zdá se, že tentokrát je nic nezastaví. Snad jedině zázrak může zachránit lidstvo. Hluboko v nitru Země musí Will Burrows s Elliott odhalit dávná tajemství, která mohou zachránit životy všech...
Šestý díl napínavé dobrodružné série Podzemí.




*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Svět se řítí do záhuby. Nebo tedy aspoň jeho část. Anglie. Fáze byla možná zastavena, ale ztráta nových vojáků nemá pro Styxe sebemenší důsledky. Stále mají druhou šanci.
Jaderný výbuch možná uzavřel cestu do Nové Germánie a tím uchránil všechny Površáky před virem, ale Styxský záložní plán zatím vychází. Hordy krvežíznivých Armagů se šíří Londýnem, většina ulic zeje prázdnotou a město vypadá jako po občanské válce. Málokdo unikl jejich běsnění a zůstal naživu. Amerika se začíná zajímat o situaci v Anglii, a když na satelitních snímcích objeví Armagy, jak se pomocí Temže sunou směrem k moři, je ochotna kvůli bezpečnosti všech lidí na Zemi, nechat ji odpálit jadernými bombami. Se souhlasem všech států světa se americké ponorky s náložemi vydávají na cestu. Nyní je na Chesterovi a Parrym, aby přesvědčili amerického prezidenta, aby jim poskytl ještě šanci na zvrácení Styxského útoku. 
Will s Elliott se mezitím v Nové Germánii dostávají do nečekané situace. Učiní objev, který vyvrací všechny možné poznatky v dějinách lidstva. V jeho přítomnosti se v Elliott probouzí dosud netušené vlohy a Will si začíná uvědomovat, že jeho přítelkyně je možná více Styxkou než si sama připouští. Mohl by jim jejich nový objev pomoci najít mezi Styxy slabinu? 

A nyní něco málo, co bych si dovolil k této knize podotknout. Já, coby velký fanoušek série Podzemí, jsem tuto knihu přelouskal za dva dny. Kniha navazuje na předchozí díl Útok z Podzemí, bezprostředně na chvíli, kdy byla odpálena nálož ve vstupu do Nové Germánie. A jak bývá už dlouholetým zvykem ani v této knize nás pánové Gordon a Williams žádným novým stylem nepřekvapí...

Situace se neustále horší, Styxové mají stále navrch a aby to nestačilo, tak všechny plány vedoucí k jejich svržení jdou od deseti k pěti. Zatímco na Povrchu (konkrétně v Anglii) vládne chaos a beznaděj, pod povrchem se rozhostilo ticho. Na povrchu jdou vidět obrázky typické pro válku nebo nějakou revoluci - všude jsou opuštěná auta, mezi jednotlivými ulicemi se vrstvy provizorní zábrany a ten, kdo přežil, neopouští úkryt. 
Dole, v Nové Germánii, je to naproti tomu taková jedna velká procházka. Je zde sice až příliš ‚mrtvolné‘ ticho, ale pořád je to ticho. Styxové naproti tomu ponechali Kolonii bez dozoru a První důstojník se v ní pokouší nastolit pořádek. 

Abych se přiznal, sám jsem byl velice zvědav, jak to oba autoři nakonec vyřeší, obzvlášť když už nám dávno dopředu prozradili, že se jedná o poslední díl. Čím více jsem ho četl, tím více jsem si říkal, jaký může být ten konec. Čím více jsem se blížil k poslední stránce, tím více jsem si říkal, že určitě musí vyjít ještě jedna kniha. Čekalo mě hořké zklamání, neboť se opravdu jedná o poslední díl této série. Na konci knihy sice ještě zůstává několik otázek nevyřčených, ale to autoři už nechávají na nás, čtenářích, jak si je domyslíme. Jedná se vlastně o takové filosofické otázky, takže každý z vás určitě přijde na nějakou přijatelnou odpověď. Ale i tak je mi hrozně líto, že už je to vlastně konec.

Hodnocení:

Autor recenze: Jack Nettle

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tuhle sérii jsem kdysi dávno rozečetla, ale nedočetla, tohle léto se do nich hodlám pustit. První se mi moc líbil, stejně tak druhý, ale moc si na ně nepamatuji. :D

Julča řekl(a)...

Už se moc moc těším, až si konečně přečtu poslední díl.. Škoda, že poslední, ale aspoň že umí skončit včas, kdy je to zábavné, napínavé a baví vás to :) Miluju tuhle sérii - dokonce víc než Eragona! :)

Okomentovat