pátek 2. srpna 2013

Recenze: Nástroje smrti #1 - Město z kostí

Autor: Cassandra Clare
Díl: 1
Žánr: fantasy, paranormálno
Počet stran: 416
Datum vydání: 2007
Datum vydání v ČR: 2010
Nakladatelství: Mladá fronta

Co kdyby všechny nadpřirozené bytosti - elfové, víly, vlkodlaci, upíři, démoni..- o kterých jste kdy slyšeli skutečně existovali? Kdyby existovalo místo, na kterém tito tvorové skutečně žijí, dokonce by mnozí z nich přebývali přímo mezi vámi, aniž by jste o tom věděli?

Kniha vypráví o patnáctileté Clary Frayové, která si žije celkem poklidným životem newyorské dívky spolu s kreativní a horlivou matkou Joceylyn. Otce nepoznala, zemřel těsně po jejím narození a jeho místo částečně převzal Luke - rodinný přítel. Většinu svého volného času Clary tráví buď malováním (zdědila cit v ruce i oku právě po své matce) nebo s nejlepším kamarádem Simonem. Ten by se dal popsat jako intouš, který má co na srdci to na jazyku, pokaždé oplývá dobrou náladou a po ruce má kdejakou vtipnou hlášku.
Celý její život se ale převrátí vzhůru nohama po návštěvě místního klubu Pandemonium, kde se poprvé setká s Jacem a kde poprvé uslyší o takzvaných Lovcích stínů i celém nadpřirozeném světě. Dozvídá se, že ona ani její rodina není tak úplně obyčejná a bude muset prokázat velkou odvahu při odhalování tajemství minulosti i záchraně její matky, která byla unesena.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Musím říci, že na sérii už se chystám delší dobu, teď jsem si na ni konečně našla čas a rozhodně jsem udělala dobře. I přes velký počet knih s touto tématikou si zrovna tahle udržela velkou originalitu. Bylo zajímavé přečíst si příběh, který nezabrousil přímo do světa upírů, vlkodlaků, víl a nebo čarodějů, protože tohohle je už přece jenom dost. Naopak Cassandra si vymyslela svůj vlastní svět, kde tyto bytosti hrají jistě důležitou roli a jsou plně jeho součástí, děj však zaměřila na úplně jiná „stvoření“ a to sice Lovce stínů.
To jsou, napůl lidé a napůl andělé, kteří jsou vycvičeni, aby zabíjeli převážně démony ale i výše zmíněné tvory, kteří se postaví proti pravidlům. Protože i když jste zloduch, ve světě nadpřirozena a magie stále musíte dodržovat určitá pravidla. 
Mezi jednu z hlavních postav krom Clary a Simona rozhodně patří i Jace - lovec stínů, který nám v knize zastupuje ten typ hlavního hrdiny oplývajícího velkým sebevědomím, které však jen chrání jeho zranitelné nitro. Zprvu se tedy zdá, že i zde se nám rýsuje milostný trojúhelník ale opak je pravdou. Ono vlastně skoro všemu co je v knize můžete tak nějak věřit jen z poloviny. Našla by se v ní totiž řada věcí, které mě opravdu dostaly a já se z nich pak musela delší dobu vzpamatovávat. 

„Myslel jsem, že bude větší.“ Clary se podívala na Pohár ve své ruce. Byl velký asi jako běžná sklenice na víno, ale o dost těžší. Proudila jím energie jako krev žilami živé bytosti. „Mně se zdá velký tak akorát,“ řekla rozhořčeně. 
„Jistě, je dost velký," připustil blahosklonně, „ale čekal jsem něco... Vždyť víš." Rukama naznačil předmět, který by velikostí zhruba odpovídal kočce domácí. „Je to Pohár smrti, Jaci, ne Záchodová mísa smrti," řekla Isabela.

Kniha mne opravdu hodně bavila, možná jedním z důvodů bylo to, že v ní bylo poměrně dost akcí, které přišly v ten správný čas a řada odhalení, která zase přišla z ničeho nic. Postavy jsou dotaženy do detailu, každá má v knize svou funkci a jde vidět, že Cassandra si jejich zapojení pořádně promyslela a nejsou vytvořeny jen proto, aby vyplnily nějaký ten děj. Čím dále se čtenář dostává, tím jasněji vidí jednotlivé kousky, které postupně skládají celkový obraz. 

Cassandra má bezpochyby čtivý styl psaní, který asi z větší části ovlivnilo to, že jako dítě a během dospívání s rodiči často cestovala a tím získala velký přehled o různých místech na celém světě. Její série Nástroje smrti se během několika let od napsání prvního dílu dostala do povědomí čtenářů a získala si jejich velkou oblibu. Postupem času ji Cassadra rozšířila na celých 6 dílů (názvy v češtině i originálu spolu s rokem vydání v zahraničí si můžete přečíst níže). Dokonce se dočkala i své spin-off série s názvem Infernal Devices, kterou tvoří 3 další díly - Clockwork AngelClockwork Prince a Clockwork Princess

City of Bones (Město z kostí), 2007
City of Ashes (Město z popela) ,2008
City of Glass (Město ze skla), 2009
City of Fallen Angels (Město padlých andělů),2011
City of Lost Souls (Město ztracených duší), 2012
City of Heavenly Fire (Město nebeského ohně), 2014


U nás vyšel první díl dva roky poté, co byl vydán v Americe. Bohužel nakladatelství Mladá fronta, jež celou sérii vydává, udělalo asi menší chybu v tom, že pro knihu zvolili svou verzi obálky, odlišnou od té originální. To by sice nebylo nic až tak hrozného, přeci jen spousta nakladatelství toto praktikuje, bohužel ale tahle obálka vzbudila u čtenářů a fanoušků série tak velkou vlnu kritiky, že nakladatelství zvolilo pro doposud další dva vydané díly už obálku původní. 


A pozadu nezůstalo ani nakladatelství a internetový obchod bux.cz, tedy Knižní klub, které se před nadcházejícím filmem rozhodlo uvést do prodeje i svou edici Nástrojů smrti a to s filmovými obálkami. První díl jako paperback, druhý pak již s pevnou vazbou. 


Na závěr bych tedy přidala jen pár slov k už několikrát zmiňovanému filmu. A sice to, že premiéru v českých kinech bude mít 5.9. 2013 a hrají v něm hvězdy jako Lily Collins, Jamie Campbell Bower nebo Robert Sheehan. Já osobně se na film moc těším ale teď ještě zpět ke knize a konečnému hodnocení. Tato série se pomalu ale jistě stává mou oblíbenou, protože zápletka v ní se mi hodně líbila a tak já nemůžu dát nic jiného, než plný počet hvězdiček! :)


- zdroj anotace a obrázku obálky: kosmas.cz
- knihu si můžete zakoupit ZDE
- zdroje obrázků: bux.cz

4 komentářů:

Emily.L řekl(a)...

Nástrojům smrti jsem se aspoň 3 roky vyhýbala jenom kvůli té příšerné obálce prvního dílu, ale teď bych si za to nafackovala, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších sérií :) Cassandra si opravdu hodně vyhrála s celým světem, jenom je škoda, že v něm zůstala i po dalších 9 knih a plánuje další sérii z tohoto světa, protože by mohla ukázat, že dokáže napsat skvěle i jiný příběh z jiného světa.

E_V_E řekl(a)...

Skvelá séria 8) Chystám sa na 5. diel, už aby bola vonku aj 6ka 8) Je to veľmi dobré, len ten konečný "prúser" sa mi nelúbil 8D Bola som z toho v šoku, takže som si okamžite musela nájsť spoilery na Wikipedii 8D

Anonymní řekl(a)...

Ale dobre prečítam si to už konečne len to už všetci nespevujte. :DD Teraz to len zohnať v českom preklade pretože ten slovenský mi príde divný.

Unknown řekl(a)...

Tuto knížku bych si strašně moc ráda přečetla. Na poličce mi leží již 2 měsíce a pořád jsem se k ní nedostala.. :/

Okomentovat