pondělí 5. srpna 2013

Recenze: Darren Shan #1 - Madame Okta

Autor: Darren Shan
Díl: 1
Žánr: fantasy, upíři
Počet stran: 200
Datum vydání: 2000
Datum vydání v ČR: 2002
Nakladatelství: Albatros

Anotace: Spolužáci Darren a Steve si navzdory varování svého učitele nenechají ujít neobvyklé představení v utajovaném Cirku Mostruoso, o kterém si přečetli na nalezeném letáku. Oba chlapci jsou představením uchváceni - Darren cvičenou pavoučicí, Steve jejím cvičitelem Hroozleym, který mu připomíná upíra z jedné knížky. Ve 33 kapitolách, do nichž Darren své vyprávění vtěsnal, stíhá jako v horečnatém snu jedna noční můra druhou a oba kamarádi se ocitnou v ohrožení života.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

První díl nám začíná vyprávěním mladého chlapce Darrena Shana, jehož osudy budeme sledovat ve stejnojmenné sérii, která je rozdělena do dvanácti dílů a ty jsou zase rozděleny do čtyřech trilogií. Možná si říkáte, že série má až moc dílů, každá kniha má však pouze kolem 200 stran, proto se čte opravu rychle. Jednak díky počtu stran, jednak díky stylu autora.
Darren Shan (což je vlastně také autorův pseudonym, vlastním jménem je pak Darren O'Shaughnessey) píše totiž velmi zajímavým stylem - lehce infantilním, nicméně velmi čtivým, jednoduchým a odpočinkovým. Nejsem si jistá, na jakou věkovou kategorii byla kniha, či série, původně zaměřena, protože stylově i obsahově opravdu odpovídá druhému stupni základní školy ale i přesto také mě (momentálně studentku třetího ročníku SŠ) kniha bavila. Slyšela jsem, že další knihy už mají být, co se obsahu týče, přeci jen trochu brutálnější a tak si autor možná myslel, že čtenáři budou „růst“ spolu se sérií i samotným Darrenem. I přes to, má kniha určité kouzlo, ze kterého si své odnesou jistě všechny věkové kategorie.

„Kdyby to byl vymyšlený příběh, začal by v noci, zuřila by bouře, houkaly by sovy a zpod postele by se ozývalo chřestění. Jenomže on to je pravdivý příběh, a tak musím začít tam, kde to doopravdy začalo. A začalo to na záchodě.“ 

Typické jsou jednoduché kratší věty, stejně tak jako poměrně krátké kapitoly. Vyprávění je rovnoměrně prolínáno s přímou řečí, autor nás tedy nenudí dlouhými monology. V určitých místech se nachází pár flashbacků. Ono vlastně celé Darrenovo vyprávění je psáno stylem příběhu, který skutečně zažil v minulosti a nyní jej vypráví dále čtenáři v přítomnosti, kdy občas přidá i svůj komentář osoby, která už moc dobře zná konec.
Co oceňuji bylo to, že autor vytvořil spoustu odlišných, lehce rozpoznatelných postav a tím pádem usnadnil čtenáři práci s jejich zapamatováním. Nouze nebyla třeba o vousatou dámu, hadího chlapce nebo vlčího muže. Zároveň se touto různorodostí staly postavy ještě atraktivnější a člověku pak snáze přirostly k srdci.

Jelikož se jedná o první díl z právě tak početné série, nechci říci že byla kniha úplně bez akce, rozhodně jí tam však mohlo být více. I přes to jsem se u ní ani jednou nestihla začít nudit. Děj plyne jednoduchým, rovnoměrným tempem. V knize by se však našlo pár překvapujících momentů, ty mi ale asi zkazilo trochu to, že já už četla (jako jedinou knihu ze série) druhý díl, proto jsem tak nějak věděla co se v tom prvním bude dít.

A tím se dostávám ke konci své recenze, dnes pro změnu trošku kratší. Ale tak - krátká kniha, krátká recenze :). Jen mi tedy zbývá udělit příslušný počet hvězdiček. Po delším přemýšlení jsem se rozhodla dát 4 hvězdičky s tím, že tu další si třeba schovám pro další díly.

2 komentářů:

Simone Sipriano řekl(a)...

No neviem, toto nevyzerá ako moja šálka kávy, Darrenov štýl sa mi veľmi nepozdáva. :)

Vendea řekl(a)...

Mně se na Darrenovi nejvíc líbil ten styl psaní. Díky krátkej větám to rychle ubíhalo. Jednička byla celkem fajn, i když se to rozjelo pořádně až v dalších dílech (po trojce). Jsem zvědavá, co na ně řekneš :)

Okomentovat