pondělí 20. srpna 2012

RC review: Krvavá romance - Polibek nesmrtelnosti

Autor: Alice Moon
Žánr: YA, fantasy
Díl: 1
Počet stran: 248
Datum vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: FRAGMENT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Anotace: Jako by nestačilo, že je Sára osamělá a nemá mnoho přátel, neustále ji navíc pronásledují hororové sny. Když na začátku školního roku nastoupí do Sářiny třídy nový kluk Dustin, její život se převrátí naruby. K tajemnému spolužákovi ji něco nevysvětlitelně přitahuje. Zdá se jí, že je spojuje jakési neznámé, velmi silné pouto. Sářina jediná kamarádka May se jí však snaží Dustina rozmluvit. Co před Sárou skrývá? Kdo je záhadný Dustin a jaké je jeho tajemství?


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství FRAGMENT!
Polibek nesmrtelnosti je prvním dílem série Krvavá romance z pera německy píšící spisovatelky Alice Moon pocházející z Ameriky, nyní žijící v Německu. Jedná se o YA fantasy knihu s nádechem nadpřirozena a jelikož je tohle prostě můj žánr, na knihu jsem byla moc zvědavá. Bohužel, jsem od ní nedostala ani zhola to, co jsem čekala a považuji ji za menší knižní zklamání.

Děj knihy začíná velmi zvláštním způsobem. Říci, že je čtenář vtažen přímo do centra dění je asi docela slabý pojem, protože kniha prostě začíná tak, že se v ní nemůžete absolutně zorientovat a pomalu ani nevíte, o kom je vyprávěna. V úvodu nás čeká kratší flashbackový úryvek a poté je děj zaměřený na naše dvě hlavní postavy - Dustina a Sáru. Příběh je vyprávěn z pohledu obou aktérů, místy si můžeme přečíst i pár vět popř. stránek z pohledu jiné postavy, vše ve třetí osobě jednotného čísla. Aktuální děj a přítomný čas navíc doplňují sny nebo již zmíněné flashbacky obou hlavních hrdinů. Začátek knihy se také rozjíždí hodně pomalu a téměř nic se v něm neděje. Právě ten byl pro mne poměrně náročný, protože čtení něčeho, co nemá vůbec spád a vůbec vás nebaví, je strašně únavné. Druhá polovina, pak byla o něco lepší, konec bych pak považovala jako nejzdařilejší část.

Musím se přiznat, že i když je v knize poměrně dost postav, nelíbila se mi ani jedna. Právě naopak jsem si k nim vybudovala velmi chladný vztah, zejména k hlavním hrdinům. Sára je totiž strašně naivní, jednoduchá a sobecká. Opravdu jsem nechápala její chování k matce, neustálou nedůvěru ke svým přátelům i její náhle zamilování do tajemného Dustina, který vlastně až tak tajemný nebyl. Autorka se jasně pokoušela stvořit nového záhadného hrdinu, který by byl strašně sexy a toužila po něm každá dívka. Bohužel čeho je moc, toho je příliš a Dustin působil akorát tak nudně a uzavřeně. Když nad tím tak přemýšlím, on a Sára jsou vlastně skvělá dvojka.

Na to, že je kniha o mladých lidech, mě některé výrazy mluvy postav docela zarážely. Přeci jen kdo z nás říká něco podobného jako „Á propos“ a další? Obecně styl Alice Moon mi přišel takový, že se hodně snažila psát ve stylu dnešních YA knížek a celkově působit mladistvě a nenuceně, což se jí však moc nedařilo. Nemůžu si pomoct, musím to tu prostě zmínit ale děj mi strašně připomínal Stmívání. Nemám ráda taková srovnávání knížek a obvykle to nedělám, ale tady se tomu nemohu vyhnout, protože ta podoba je tak strašně okatá. Naivní hlavní hrdinka, tajemný mladík, dlouhé pohledy z očí do očí. Všechno mi to připomínalo dílo úspěšné Meyerové. Bohužel tato kniha se kvalitou se Stmíváním moc srovnat nedá.

Pomalu se dostávám na konec recenze a zatím tu zazněla jen samá kritika, že? Abych tedy našla i nějaké pozitivum, tak se mi docela líbil konec. Také má kniha takové kouzlo, že ať je nudná sebevíc, pořád vás zajímá jak to s dějem i postavami bude dál, protože vše je psané tak strašně tajemně, že jste lační po vysvětlení. A když už nic jiného, je to zase nová představa nám dobře známých nočních tvorů. 
Jaký je tedy můj výsledný ortel? Kniha mi nedala to, co jsem od ní očekávala a rozhodně se nejedná o nejpovedenější sérii, ovšem jistě si najde své oblíbence a není to absolutní brak. Takže neutrální 2 a půl hvězdičky.

1 komentářů:

Christie (Neliss) řekl(a)...

Nuž, ku knihe sa ťažko dostanem a žily mi to netrhá, očividne je dosť lepších kníh.=)

Okomentovat