neděle 22. července 2012

RC review: Temné vize #2 - Posedlost

Autor: L. J. Smith
Díl: 2
Počet stran: 248
Datum vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: FRAGMENT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Anotace: Skupina středoškoláků s paranormálními schopnostmi, kteří se sešli v Zetesově institutu, aby své nadání rozvíjeli, odhalí skutečné záměry výzkumného týmu a musí utéct. Mají jedinou naději, a tou je záhadný bílý dům, který všichni viděli ve společném snu. Kromě obtížné cesty je však čeká i řešení dalších problémů a vztahů. Od osudné noci, kdy všichni utekli ze Zetesova institutu, se Gabriel změnil. Přestože Kaitlyn jeho podivínské chování děsí, zároveň ji to k němu přitahuje a chce zjistit, co za tím vězí. Současně se začínají dít zvláštní věci, které naznačují, že je jim v patách někdo, kdo má stejné schopnosti jako oni sami… Podaří se jim najít bílý dům? Nebo už je pro ně příliš pozdě?

Za výtisk ještě jednou děkuji nakladatelství FRAGMENT!
Naše pětice hrdinů z minulého dílu - Robert, Kaitlyn, Gabriel, Anna a Lewis - jsou po nedávných událostech v pěkné kaši a momentálně tak nějak na útěku. Nemají tušení, kam nebo za kým by se měli vydat pro pomoc, jejich jediným záchytným bodem je tajemná pláž s bílým domem, který viděli ve snu. Rozhodnou se ho tedy začít hledat, stejně tak jako záhadné obyvatele žijící zde, kteří by jim snad mohli pomoct. Mezitím se jejich plány snaží zhatit neviditelný nepřítel a to jejich vlastními zbraněmi - psychickými útoky. Jejich cesta se tedy komplikuje nejen nedostatkem jídla, peněz či místa k přespání, ale také vyhrocenými vztahy a vzájemnými rozepři. Najdou cíl své cesty dříve než bude pozdě? A mohou se vůbec někdy vrátit ke svým starým životům?


Druhý díl z této série, Posedlost, začíná událostmi bezprostředně po konci toho prvního. Již ze začátku jsou však všechny okolnosti, které se dříve staly znovu zopakovány, čtenář tedy nemusí nutně brousit v paměti co a kdy se dělo, i přes to, že předchozí díl četl před delší dobou, což byl třeba můj případ. Děj je vypravován ve třetí osobě jednotného čísla, z pohledu hlavní hrdinky Kait, občas i mužské postavy Gabriela. Tento styl je velmi rozšířený, lze si na něj tedy poměrně rychle zvyknout a i díky lehkosti, kterou Smith do knihy vložila ji lze přečíst poměrně rychle a bez problémů.


Bohužel však musím říci, že druhý díl mne bavil o dost méně než ten první. V průběhu aktuálního dílu je děj totiž dost jednotvárný, kdy dvě třetiny knihy naši hlavní hrdinové pouze cestují a dny jsou téměř jeden jako druhý, s občasnými akcemi, které v konečném důsledku ani moc akční nejsou. Objeví se zde pár nových postav, které do celkového příběhu přispějí jen malým dílem a klidně jim Smith mohla dát větší prostor. Místo toho je zde větší razance na milostný trojúhelník Robert - Kaitlyn - Gabriel. Zejména poslední zmínění, tedy Kait a Gabriel, se docela sblíží a ještě více se prohloubí jejich zvláštní pouto.

Také mne docela mrzí, že skoro nebylo využito schopností pětice, tedy krom občasných Kaitlyniných vizí a Gabrielových výtržků. To se mi na celém námětu série totiž líbilo nejvíc - jisté nadpřirozené schopnosti, které se však alespoň z malé racionální stránky dají vysvětlit. Zkrátka odpočinek od všech upírů (i když musím se zmínit, že i ti se zde jistým způsobem vyskytují), vlkodlaků, čarodějnic a já nevím čeho všeho a přitom si i tak celý děj zachovává na tajemnosti. Teď sice i to celé cestování mělo působit záhadně, všechny ty útoky a samotný bílý dům kdesi na pláži, ale i tak mi zkrátka v knize něco chybělo, díky čemuž by nebyla tak předvídatelná a monotónní.

I když co se týče konce (cca 50 stran), tak to bylo něco úplně jiného. Kdyby byla celá kniha jako právě její konec, rozhodně by šlo o skvělé dílo. Závěr byl totiž hodně napínavý, vyšlo najevo spoustu nových okolností, objevily se nové postavy a zabrousili jsme i do minulosti. Dokonce jsem byla místy i dojatá a konečně prožívala nějaké ty emoce. Úplný závěr pak skončil ještě otevřeněji, než minule a já jen doufám, že třetí díl bude alespoň tak dobrý jako minulý, protože tomuto aktuálnímu dávám 3 hvězdičky, zejména tedy kvůli konci a tomu, že jsem si tuhle sérii i postavy docela oblíbila.

4 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Mám na to presne rovnaký názor 8)
Tento diel bol slabší ako prvá kniha, snáď sa to v trojke vylepší...mne sa veľmi nelúbilo, že len bezcielne putovali sem a tam a skoro nič sa nedialo...

Hráblík řekl(a)...

Souhlasím, kdyby byla celá knížka akční tak jako posledních 50 stran, tak by kniha byla naprostá bomba! Knížka ale skončila dost otebřeně a tak třeba třetí díl bude dobrý :)
No uvidíme ;)

Annie řekl(a)...

Já ji ještě nečetla, ale první díl se mi dost líbil. Tak radši nebudu nic moc očekávat, ale určitě si seženu i tenhle, druhý díl. :)
Nevím proč, ale hrozně se mi líbí, že Fragment nechává v zásadě tu stejnou obálku, jenom ji přebarví.^^

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

No nečetla jsem ani jedničku, takže logicky dvojku taky ne :D Ovšem díky za recenzi :) Zatím spíš tuhle sérii v plánu nemám :)

Okomentovat