sobota 5. května 2012

RC review: Temná akademie - Vyvolení

Autor: Gabriella Poole
Žánr: YA
Díl: 1
Počet stran: 256
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: FRAGMENT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Mladá američanka Cassie dostane díky prospěchovému stipendiu jedinečnou příležitost studovat na prestižní Darkeově akademii. Jejím ředitelem je zazobaný pan Darke a studenty jsou jen ti nejkrásnější, nejchytřejší a samozřejmě nejbohatší děti ze všech koutů světa. Na lidi jako je ona - chudé stipendisty - se dívají s odporem a opovržením. Díky tomu je právě Cassie již od začátku pro tyto snobské děti trnem v oku a ti se jí snaží celé studium co nejvíce znepříjemnit. Zejména tedy jedna skupina těch nejlepších z nejlepších - Vyvolených. Jedná se o uzavřenou skupinu studentů, která prakticky vládne celé škole. Pravidla jakoby pro ně neplatila a oni si mohli dělat, co chtěli. A to doslova. Cassie se totiž dostává přímo do centra dění a zjišťuje, že škola není tak nevinná jak se zdá a že se za jejími zdmi možná skrývá velké nebezpečí. Jsou jeho původcem právě Vyvolení? A má být Cassie jejich další obětí?


PRVNÍ VĚTA: „Nepatřím sem“


Vyvolení jsou prvním dílem z trilogie Temná akademie a zároveň i mou první knihou od této autorky. Je pravda, že její styl není až tak odlišný od jiných autorů, nicméně je potřeba si na něj zvyknout. Již na začátku nás totiž Poole vtáhne přímo do děje bez jakéhokoli vysvětlování a vychrlí na nás řadu různých postav. Je tedy velmi pravděpodobné, že se zprvu nebudete orientovat a budete trošku zmatení. A možná i trošku víc. Přehled o jednotlivých postavách jsem totiž já sama získala až zhruba v druhé polovině knihy, tu první jsem se pouze plácala v řadě jmen a pouze si snažila vybavit kdo je vlastně kdo. Prvním mínusem, kterým jsem tedy na knize našla, byla právě přemíra postav, jenž si byly velmi podobné.

Jako druhou věc bych uvedla to, že ani s dějem se autorka příliš nezaobírala. Nedozvíme se nic moc o minulosti naší hlavní hrdinky Cassie ani to, jak přesně se na akademii dostala. Dokonce i o tomto místě samotném zjistíme nějaké bližší informace až v průběhu knihy. Co je ale hned od první chvíle jasné je to, že na této škole se rozhodně děje něco divného a Cassie tomu hodlá přijít na kloub. A když už jsme u Cassie..

Hlavní hrdinka Cassie mi do noty moc nepadla. Možná oplývá odvahou i vzpurností, ovšem tyto vlastnosti dávala najevo pouze ve své hlavě, kdežto její sliby "Příště už něco konečně řeknu" ztrácely po stém opakování jistou důvěryhodnost. Osobně je mi tento typ postav proti srsti, proto jsem byla velmi překvapená, když se zhruba v polovině její chování konečně změnilo. Již to nebyla ta hloupá husička, co si nechá vše líbit. K tomu abych si ji však nějak více oblíbila ani tato změna nestačila a ona je pro mne i nadále prostě holka, které chybí sebevědomí.
Jak jsem psala výše, tak ostatních - hlavních i méně hlavních - postav v knize bylo více, ovšem ani tak na mne žádná neudělala valný dojem. Právě že si jich bylo hodně podobných a nebo jejich povahy a kombinace vlastností byly natolik přehnané, že jsem měla potíž věřit, že takový skutečný člověk existuje.

Abych však jen nekritizovala.. možná bych na knize právě oba dva fakty, které mi v ní tolik vadily dokonce vyzdvihla. Co se totiž týče napětí a hraní si s vaším postřehem i fantazií, je kniha rozhodně tím pravým. Opravdu dlouhou dobu nebudete mít tušení, kdo je vlastně ten špatný a jaké tajemství se za vším skrývá. Občas díky tomu kniha působila až detektivně a právě i tím se od většiny YA literatury hodně liší. Nejedná se sice o veledílo, zase je to však něco nového, neokoukaného. V sérii rozhodně hodlám pokračovat a přečíst si i následující dva díly. Zatím prvnímu - Vyvolení, dávám neutrální 3 hvězdičky. Uvidíme, třeba ty následující mile překvapí.

zdroj obrázku obálky: fragment.cz
knihu si můžete zakoupit ZDE

Za recenzní výtisk ještě jednou děkuji nakladatelství FRAGMENT!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Máme stejný názor ;) ale napsala si to hezky :)

Neliss @ Bookland řekl(a)...

Dobrá recenzia.:) Knihu sa nechystám čítať v blízkej budúcnosti, ale časom možno.:)

Katie řekl(a)...

Na tuto knihu, jak tak koukám, nejsou moc pěkné recenze. Chci říct, že většina lidí ji kritizuje. Já ji nečetla a asi se do toho ani nepustím.

Anonymní řekl(a)...

Podle mě tu knihu hodně kritizujete. Takhle od ní odradíte čtenáře! Já si myslím že je super a už se nemůžu dočkat na další díly!!!

Veronika Kubecová řekl(a)...

Knihu právě čtu, ale musím říct, že mě moc nezaujala ... ale čte se hezky ;)

Okomentovat