pátek 30. března 2012

Recenze: Temné dny

Autor: Andrea Cremer
Žánr: YA, fantasy
Díl: Novela k sérii Smečka (má recenze na první díl ZDE)
Počet stran: 80
Rok vydání: 2010
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: bux.cz

Zajímá vás, jak to bylo před tím, než se Shay seznámil s Callou? Chcete zjistit více o něm, jeho životě, tajemném strýčku Bosque i o tom, jaké pocity má z jejich strašidelného rodinného sídla? Právě o tom a mnoha dalších věcech se totiž dočtete v novele k sérii Smečka, která nese název Temné dny (v originále potom Shadow Days). A to díky buxu.cz, který tuto novelu přeložil a poskytl ji volně ke stažení na TOMTO odkaze.

Na Temných dnech se mi líbí to, že jsou určeny jak pro ty, kteří sérii četli a také jako lákadlo pro ostatní, kteří se do série ještě nepustili. Vůbec se tedy nemusíte bát spoilerů a můžete se hned pustit do čtení. "Knížečka" má navíc pouhopouhých osmdesát stran, proto ji máte přečtenou za chvíli.

Otevírá se nám úplně nový pohled na Shaye, protože kniha je právě o něm. O jeho nelehkém životu bez rodičů, častém stěhování ale hlavně o starém a strašidelném rodinném sídle, do kterého se nedávno přestěhoval. V něm totiž bude řešit pár záhad a to dost netradičním způsobem - pomocí facebooku, jeho přátel, blogu a různých videí. Díky těmto věcem kniha ukazuje na svou aktuálnost, protože právě s těmito věcmi se každý z nás může setkat dennodenně ve svém životě. A facebookem to nekončí - v knize naleznete odkazy na existující hudební skupiny (Broken Bells, The Ramones) nebo i aktuální knihy (opravdu jsem s pobavením zírala na zmínku o naší staré známé Katniss Everdeen). Ovšem můžeme se setkat i s věcmi dávno minulými, jako jsou staré příběhy nebo pověsti, stejně tak i knihy. Docela důležitou roli bude hrát například Dante Alighiery a jeho Božská komedie, jež byla do děje zajímavě zakomponována.

O stylu psaní netřeba mluvit, každý ví, že Andrea Cremer psát umí a umí to tak, že si na její styl téměř hned zvyknete. Co mě trošku mrzí je to, že po pěkném rozjezdu se kniha stává zhruba v polovině poněkud monotónní a v podstatě tak pokračuje až do jejího konce. Netřeba se však děsit - právě kvůli tomu jak je tenká, vás tato jednotvárnost ani nestihne začít nudit.

Rozhodně si tedy Temné dny přečtěte, jedná se o zajímavé dílko, které vám ještě více přiblíží celou sérii Smečky i styl Andrey Cremer. Jelikož se mi moc nelíbila právě druhá část knihy, rozhodla jsem se jí dát 3 hvězdičky.

zdroj obrázku obálky: nickyhokniznikoutek.blog.cz
První díl série Smečka si můžete zakoupit ZDE

7 komentářů:

Escape to the book world řekl(a)...

Já jsem si původně Temné dny přečíst chtěla, ale pak jsem od toho upustila. Asi to bylo tím, že já Shaye tak trochu víc nemusím, takže bych z něj asi byla pořád na nervy. :DD Ale po tvé recenzi možná změním názor a ve volné chvilce si novelu přečtu:)
Kelsí

Lady McFly řekl(a)...

Já sama mám třeba taky víc ráda Rena a Shay mě moc neoslovil. Ale po přečtení Temných dnů jsem si na něj udělala jiný názor a už ho nevnímám jako takového "ňoumu". I když ten Ren prostě pořád vede.. asi nějaký bad-boy komplex či co :D.

Escape to the book world řekl(a)...

V tom případě mám tenhle komplex taky:D
Kelsí

Houp řekl(a)...

Co? Novela k mé oblíbené smečce a já o tom nic nevím? :D Páni, jsem asi někde zaspala. Doufám, že ji někde vyčmuchám, abych si jí mohla přečíst, i když upřímně, ve Smečce jsem si zamilovala vedlejší postavy než Shaye, toho zrovna moc nemusím. :D

Lady McFly řekl(a)...

Houp, čti ty články pořádně! :D .. V recenzi tam máš hozený odkaz na Temné dny ke stažení ;).

Flash řekl(a)...

K dočtení se hezky dlouho nemůžu dostat, ta knížka na internetu mě pěkně štve, protože mi z toho hned jdou oči kolem =D.
Jinak Shay... JÁ HO NEMÁM TAK STRAŠNĚ RÁDA! :D Jsem prostě zapřísáhlej tým Ren :D. Ale zaujalo mě, že jsi napsala, že je tam zmínka o Katniss :D. Z čirý zvědavosti mě to asi donutí tuhle novelku dočíst :D.

Lady McFly řekl(a)...

Já mám období, kdy jsem líná číst z normální knížky a tak furt jen čučím do noťasu nebo mobilu a čtu ebooky. Pak mně začnou štvát ebooky a na normální knížku bych nedala dopustit :D. Takže elektronická podoba mi až tak nevadila...
Shay mi nevadí, ale jsem taky Tým Ren :D. A o Katniss tam zmínka je - sice malá ale i tak jsem čuměla :D.

Okomentovat