pondělí 27. února 2012

Recenze: Škola noci #1 - Označená

Autor(ky): P.C. Cast a Kristin Cast
Díl: 1
Žánr: fantasy, upíři, YA
Počet stran: 304
Rok vydání: 2007
Rok vydání v ČR: 2009
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: Šestnáctiletá Zoey Redbirdová se hádá s rodiči, právě se rozešla s přítelem a poslední, co jí ještě schází, je začít se měnit v upíra. Jenže právě to se stalo a Zoey musí přestoupit na speciální školu pro upíří mláďata. Jediný, s kým si v ní nepadne do oka, jsou členky elitní školní organizace Dcery temnoty a zvlášť její příšerná předsedkyně Afrodita. Za jejich zdánlivě nevinnými rituály se skrývá něco hodně ošklivého..


Představte si, že žijete ve světě, kde upíři opravdu existují a o jejich existenci dokonce vědí obyčejní lidé. Navíc stát se samotným upírem není nic složitého. Vůbec k tomu nepotřebujete krev, umřít ani nic podobného. Stačí když si vás vybere Stopař a označí vás, což se stalo naší hlavní hrdince Zoey.

Šestnáctiletá Zoey byla donedávna docela obyčejná dívka. Chodila na střední školu, právě se rozešla se svým klukem, pohádala s nejlepší kamarádkou a měla rodinu, která ji doháněla k šílenství. Prostě úplně obyčejný život puberťačky. Pak ji označil Stopař a vše bylo rázem vzhůru nohama. Musela se přestěhovat do internátní Školy noci, která vzdělávala nevyvinuté upíry - mláďata. Ono totiž, když vás Stopař označí ještě neznamená, že se z vás skutečně stane upír. Kdykoli během prvních čtyř let můžete zemřít, pokud vaše tělo přeměnu nepřijme. S tím prostě musíte počítat.
Krom tohoto faktu je však Zoey konečně šťastná. Už si nepřipadá jako vyvrhel, který nikam nezapadá. Konečně si našla svou partu, přátele, jež za ní vždy budou stát. Vyučování se vůbec nepodobá té nudné rutině, jakou znala do té doby a dokonce i učitelé jsou zde přívětivější. Pomalu se začíná zase cítit jako doma, všechno je perfektní - tedy až na Afroditu. Tu nejprotivnější a nejnamyšlenější dívku, jakou kdy potkala. Bohužel je to však Zoey, kdo je její další oběť, kterou hodlá stáhnout k zemi. Že by právě kvůli tomu, aby svrhla Afroditu z postu královny střední školy, byla Zoey označena? Nebo je pravda, co říkají ostatní - že je výjimečná a předurčena k velkým věcem?

Myslím, že Školu noci není třeba představovat. Jistě jste na ni slyšeli mnoho názorů - většinou ne pozitivních - a já bych tento fakt chtěla tak trošku vyvrátit. Ke knize jsem se dostala díky Měsíční čítárně (více o projektu ZDE), jinak bych se do ní možná ani kvůli těm negativním názorům nepustila. A něco vám řeknu - docela se mi to líbilo.Námět sice originalitou nijak nesrší, přeci jen upíři se poslední dobou nějak přemnožili, že ano, ale na druhou stranu se na něj autorky dívají zase z jiného pohledu. Líbí se mi, že o upírech každý ví a ani se tomu nepřikládá velký význam. Je to prostě fakt, se kterým hned na začátku vyrukují a vy jej berete pomalu jako samozřejmost. Také myšlenka jistých internátů pro upíry je zajímavá.

Co se mi zdá poněkud zvláštní (zatím jsem se nerozhodla jestli v dobrém nebo špatném), jsou znamení, která na sobě mláďata i upíři mají. Čím jste starší, tím jich máte více. Ať už je to jen drobný srpek měsíce na čele nebo složité ornamenty po celém těle. Tím se na první pohled dá odlišit upír od obyčejného člověka. Žádný jiný význam zatím v prvním díle těmto znamením nebyl přikládán a já tedy jen doufám, že mají svůj účel a nejsou jen pouhou výstředností, kterou si na nás autorky připravily.
Když jsme u toho, musím upozornit, že tato série je dílem hned dvou autorek - matky a dcery. Díky tomuto faktu se zde střetávají léta zkušenosti s mladickými nápady a možná i proto jsou knihy napsány v takovém stylu.

Rozhodně bych také vyzvedla rozmanitost postav. V knize najdeme farmářskou dívku, černošku, dokonce i homosexuála. Každá z nich je originální a snadno rozeznatelná. Bohužel, co se týče naší hlavní hrdiny, Zoey, moc mi do oka nepadla. Jistě, je čestná, spravedlivá, milá ... a já nevím co ještě, ale zkrátka mi přišla jako moc velké neviňátko. Pokud bych si tedy měla vybrat nějakou postavu, která ve mě zanechala nějaký hlubší pocit, byla by to Afrodita. Upřimně mám tyto rozpolcené, jistým způsobem černobílé, postavy ráda. Nikdy nevíte, co od nich očekávat, pořád vás udržují v takovém tom zdravém napětí. Myslím, že tahle holka nám má ještě co ukázat.

Kdybych tedy měla vzít Školu noci komplexně, řekla bych že je to ne moc obstojná napodobenina Upířích deníků a Vampýrské akademie, protože právě tyto dvě série mi ji nejvíce připomínala. Něco málo je z fantazie autorek a stojí to za to, zbytek je hodně inspirován jinými. Rozhodně se však nejedná o brak. Spoustě lidem se série jistě zalíbí, stejně tak, jako ji bude spousta lidí odsuzovat. Já se zatím usídlím v neutrální frontě a s radostí si přečtu další díly a budu jen doufat, že zůstanou alespoň stejně dobré. A mé hodnocení? Zlatý střed aneb 2 a půl hvězdičky.

- zdroj anotace a obrázku obálky: bux.cz
- knihu si můžete zakoupit ZDE
- zdroje obrázků: weheartit.com

9 komentářů:

Janyany řekl(a)...

Pěkná recenze, zajímavý tip :)

Jillian řekl(a)...

Pěkně napsané.Tenhle díl jsem četla už před časem a taky mi tehdy nepřišel až tak příšerný. Jelikož to prostě bylo zábavné. Dalo se to číst, ale nemám proč se k tomu vract. Na druhou stranu mi neunikly všechny ty věci, kvůli kterým to tolik lidí odsuzuje. Další díl jem pak od někoho dostala ale byl podstatně horší a myslím, že jsem ho ai nedočetla. Tím u mě tahle série zapadla a skončila.

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

No.. Škola noci není žádný mega hit, ale i z toho důvodu, že jsem knihy dostala jako dárek a kupuju je dál ji neoznačuju jako největší propadák na světě :D ale jsou samozřejmě i lepší..

Unknown řekl(a)...

Mě se mě knížky moc líbíly.Četla jsem je hlavně v práci, když byla nuda na vyplnění času a ten uběhl najednou hodně rychle pokaždé, když jsem se začetla.A právě ty ornamenty se mě zase moc líbí, představuju si jak krásně vypadájí a jaký bych chtěla mít já :-)

Anonymní řekl(a)...

Mě se Škola noci líbí. Jenom bych neoznačovala Zoey za neviňátko, nevim jestli jsi četla i další díly, myslim že to byl 4. díl ve kterém Zoey zabila ty dva kluky jen kvůli tomu, že ji vyhušili, jak Heathovi saje krev v parku na veřejnosti. A taky se vyspala s Lorenem Blackem-profesorem- a nychytal je při tom Erik... Takže si zkrátka myslím, že jsi Zoey moc dobře nepopsala.

Lady McFly řekl(a)...

Anonymní: Díky za názor :).
Ne, další díly jsem nečetla, proto nevím, jak se bude Zoey vyvíjet dál - její popis beru pouze z informací, které jsem se dočetla v prvním díle a tam se chová jako „neviňátko“

(jen příště by možná bylo lepší napsat před ty informace o dalších dílech SPOILER nebo něco podobného aby jsi pak někomu neprozradila děj ;).

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem četla asi před rokem. Moc se mi líbila. Dostala jsem se k asi třetímu dílu a nějak vypadla z rytmu. Nevím, začalo to na mě být až moc o klukách. Počítám ale s tím, že to dočtu. Někdy. Recenze se mi moc líbí. Řekla bych, že čtenářům poskytuješ dost informací, ale zároveň je i necháváš v nevědomosti.

Cecilka řekl(a)...

Tahle kniha byla má první z YA literatury. Nějak moc nadená jsem z ní opravdu nebyla. Nejvíce mi vadí ta dokonalost hlavní hrdinky (píšu to všude, vím). Hrozně mě s tím rozčiluje.

NaSaŠí Jackson řekl(a)...

Jen dvě a půl hvězdičky? :( to Škola noci patří mezi mé oblíbené. Jednou jsem jí chtěla k vánocům a rodiče mi koupili box s pěti díly, tak jsem si řekla fáááájn a začala jsem číst =D z počátku nic moc, měla jsem strašný okno, co se týče příběhu, ale pak jsem se do toho dostala a dala bych tomu tak 4* =) Mám všech 5 přečtených, ale to už je dlouho, nějak jsem z toho vypadla no =D

Okomentovat