pátek 27. ledna 2012

Recenze: Mediátor #3 - Andělé smrti

Autor: Meg Cabot
Díl: 3
Žánr: fantasy, paranormálno
Počet stran: 200
Datum vydání: 2001
Datum vydání v ČR: 2005
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: Další pokračování veleúspěšné fantasy pro děti. Duchové nejsou pejsci, nepřiběhnou na zapísknutí. Jenomže čtveřice mladých úspěšných maturantů, kteří minulou sobotu večer sletěli po srážce s jiným autem ze skalisek Big Sur přímo do Pacifiku a teď čekají na lístek do nebe, má na věc jinačí názor. Jejich snobská budoucnost je v tahu a vztek jimi cloumá do té míry, že se svému vrahovi hodlají pomstít metodou oko za oko, zub za zub. Susannah Simonová, která má coby krotitelka duchů na starost kalifornské město Carmel-by-the-Sea a přilehlé pobřeží, pochopí, že s touhle partičkou rozzuřených andělů bude hodně těžké pořízení, dokud nedojdou klidu a míru...


Recenze obsahuje spoilery, pokud jste nečetli první díl!


Za šestnáctiletou Susannah konečně přijíždí dlouho očekávaná návštěva, a to až z New Yorku - její nejlepší kamarádka Gina. Celé jarní prázdniny mají už do puntíku naplánované - povalování na pláži, hezcí kluci, sem tam nějaký večírek. Nic než odpočinek a zábava. To by však Suze nesměla být mediátor, který každou chvíli vidí duchy, aby se něco nepokazilo. A že se taky pokazí. Zrovna když je s Ginou, svými bratry a pár dalšími lidmi ze školy v obchodu u pláže, objeví se tam také čtyři duchové. Dva chlapci a dvě dívky, ve společenském oděvu. To však Suze ještě netuší, co jsou zač. Až později se od otce Dominika dozví, že se jedná o čtyři mrtvé studenty ze střední školy Roberta Louise Stevensona. Zabili se, když se vraceli z maturitního večírku a jejich auto sjelo ze srázu přímo do moře. Všichni  z nich chodili do posledního ročníku a také byli žhavými kandidáty na nejoblíbenější studenty z celé školy - krásní, chytří a bohatí. Bohužel, teď nebyli nic víc, než duchové. A s tímto faktem se za žádnou cenu nehodlali smířit. Dokonce ani po tom, co se jim Susannah s otcem Dominikem snažili pomoct "přejít na druhý břeh". Toužili totiž po jediném - znovu žít... A mimochodem také po zabití toho, kdo podle nich mohl za jejich smrt. Že by nakonec jejich nehoda nebyla tak úplně nehodou? A pokud ano, je ten, koho obviňují, skutečně vrahem? Jediný, kdo může nalézt odpovědi na tyto otázky, je sama Suze.

Musím se přiznat, že tento díl se mi líbil o trošku méně, než ty předchozí. Upřímně, asi bych nedokázala říct jednu konkrétní věc, proč tomu tak je, prostě to tak cítím. Nicméně Meg nám znovu přichystala dávku jejího typického humoru a napětí a já se od čtení jednoduše nemohla odtrhnout.

Třetí díl této série, Andělé smrti, byl jiný v tom, že se děj odehrává v odlišném prostředí. Jistě, stále se nacházíme ve slunné Kalifornii, Suzeině novém domovu, ovšem nyní už jsme opustily prostory školy a konečně se vydáváme prozkoumat nová území. Ke všemu do děje přispěje i nová postava - Gina. Tahle holka je opravdu zvláštní. Jak svým vzhledem, tak chováním. Je totiž ještě větší drsňačka než Susannah, pokud to ještě jde. Tento fakt mi ale docela vadil. Postavy tohoto typu mám ráda, ale bohatě mi stačí jedna hlavní hrdinka, která si pro kopance ani kde jakou hlášku nejde daleko. Gina mi přišla jako úplná kopie Suze, jenže se nám ji Meg snažila vytvořit ještě víc od rány a to se mi zkrátka nelíbilo.

Co bych si na druhou stranu líbit nechala, byly scény Susannah a Jesseho. Jo, dobře, zkrátka mám pro tuto dvojici slabost. Jak už jsem zmínila v předchozích recenzích, Jesse je zkrátka prototyp dokonalého přítele. Díky době, ve které žil, má automaticky zachovaný jistý druh chování, hlavně tedy k ženám. To a jeho šarm ho dělají prostě neodolatelným. A to si naše milá Susannah moc dobře uvědomuje. Zamilovává se do něj stále více, na druhou stranu chápe, že by z toho stejně nic nebylo, proto se snaží svým citům vzdorovat.

Když to tedy vezmu komplexně, série se zatím pěkně rozjíždí a zatím si i další díl drží svou laťku. Meg má na psaní opravdu talent, což dokazuje nejen touto sérii ale i bezpočtem svých dalších děl. Oblíbená je zejména u mladších, dospívajících čtenářů. Není tedy divu, že se její styl zalíbil i mně a rozhodně doporučuji její díla i vám, pokud jste se do nich zatím nepustily. Ale zpět k Mediátoru ... Tentokrát budu trošku "přísnější" a třetímu dílu - Andělé smrti - strhnu půl hvězdičky. Ovšem pořád se může pyšnit těmi čtyřmi a půl, které si patřičně zaslouží. Jen tak dál Meg!


- zdroj anotace a obrázku obálky: bux.cz
- zdroje obrázků: weheartit.com

1 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Moc hezky napsáno:) Nevím čím to je, ale já mám naopak tenhle díl ze všech nejraději :D

Okomentovat