sobota 21. ledna 2012

RC review: Křídla

Autor: Aprilynne Pike
Díl: 1
Žánr: fantasy, víly
Počet stran: 294
Datum vydání: 2009
Datum vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Fortuna Libri

Oficiální anotace: Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh – originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story – o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt…


Prvně děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku!


Věříte na víly? Mám na mysli ta krásná, křehká stvoření s křídly, jež žijí v lesích v souladu s přírodou a okolním světem. Ta o nichž se můžeme dočíst v knihách, můžeme o nich slyšet vyprávět maminky svým dětem před spaním nebo za ně chodíme přestrojení na karneval. Bájné bytosti, které obdivujeme. Kdyby jste se donedávna zeptali na tuto otázku patnáctileté Laurel, pravděpodobně by vás se smíchem odbyla. Přeci víly? Taková hloupost. To ovšem ještě netušila, co se jí samotné stane...

Laurel vyrůstala poněkud jinak než ostatní děti. Začalo to už tehdy, když ji rodiče objevili, asi jako tříletou, na prahu svého domu. Rozhodli se ji nechat a vychovávat jako svou vlastní dceru. Její matka ji tedy začala učit doma. Laurel byla sice hodně bledá, drobná, měla světlé vlasy a jedla jen ovoce a zeleninu, ale jinak rostla jako každé druhé dítě. Nikdy však nebyla nemocná, nikdy si nic nezlomila a jelikož její rodiče zastávali názor, že bylinky člověka vyléčí lépe než jakýkoli doktor, nemusela Laurel ani na očkování. A takhle si rodina žila v menším domku na okraji lesa až do doby, kdy se museli přestěhovat do města. Laurelin otec si otevřel knihkupectví, její matka vyráběla léčiva z bylinek a sama Laurel musela poprvé do školy. Tam se hned první den seznámila se stejně starým Davidem. Po pár obědech, učení a společně strávených chvilkách se z nich stala nerozlučná dvojice. Kromě něj si Laurel našla i další přátele, ve škole jí to šlo, obchod rodičů vynášel. Začínal ji nový život a vše s zdálo perfektní. Tedy alespoň do té doby, než se ji na zádech udělal malý pupínek, ze kterého se nakonec vyklubalo něco úplně jiného..

Myslím, že Aprilynne se se svým prvenstvím popasovala na jedničku. Sama autorka úspěšné ságy Stmívání o knize řekla: „Křídla od Aprilynne Pike jsou pozoruhodným debutem, vynalézavost mytologie je vyrovnána zarážející krásou, s níž se příběh odvíjí“.

A opravdu, celkový příběh jasně dýchá svou nadpřirozenou atmosférou. Při čtení knihy vám připadá, že jste součástí jednoho kouzelného světa, který vás do sebe plně vtáhne. Postava Laurel je jasným ztělesněním všeho dobrého a čistého - víly, v tomto případě florely. Její nekonfliktní a milou povahu si čtenář musí zamilovat snad od první chvíle. Zároveň se však na svět dívá s jistou dětskou naivitou a dobrosrdečností, která je však pochopitelná, jak kvůli jejímu věku, tak původu či způsobu výchovy. Díky této vlastnosti se však stává jasným kladným hrdinou, který (hlavně ke konci knihy) dokáže, že oplývá i velkou odvahou.
Ostatních postav v knize bylo méně, což ovšem oceňuji. Čtenář nemusel dlouho přemýšlet, kdo je kdo. Za zmínku by stál David - Laurelin nejlepší přítel, se kterým se seznámila na půdě školy. Tahle postava mi přišla až moc nekonfliktní, moc idealizovaná. Jeho chování neodpovídá dnešním měřítkům pro dospívajícího chlapce, ale dobrá, proč by prostě nemohl být trošku jiný? V prvé řadě je naslouchající přítel, jež byl Laurel neustálou oporou a pomáhal ji v hledání otázek o jejím původu a o tom, kdo vlastně je.
Další klíčovou postavou byl Tamani - froler, který ji snad nejlépe ze všech může na tyto otázky odpovědět. Jeho záhadný zjev i chování ve vás vzbudí zvědavost, se kterou hltáte další a další stránky. Jak jsem již zmínila tato postava sehraje důležitou roli v celém ději a já osobně jsem si ho velmi oblíbila.

Co se stylu psaní týče, všimla jsem si, že se Aprillyne nezatěžuje přílišným popisováním. Jak okolí, tak i samotných postav. Ono totiž ani není třeba. Plně totiž popustíte uzdu své fantazii a všechna ta místa a postavy si sami vytvoříte, aniž by jste s tímto úmyslem ke knize přistupovali.
Kniha je psána v ich-formě v první osobě, což je snad nejrozšířenější forma a mě osobně nejvíce sedí. Také oceňuji, že se v ní nevyskytují nespisovné výrazy, popř. nářečí, dokonce ani v přímé řeči. Možná pro někoho bude mít ze začátku pomalý spád, kdy se poměrně nic neděje. Autorka nás v první řadě seznámí s okolnostmi i postavami a až později, zejména v závěru knihy, přijde ta dlouho očekávaná akce. Celý děj krásně plyne, pomalu ani nepostřehnete, že vlastně jen čtete. Křídla jsou sice prvním dílem, ovšem už nyní si tato série našla místo v mém srdci.

zdroje obrázků: weheartit.com
zdroj anotace: fortunalibri.cz
kniha je ke koupi ZDE

5 komentářů:

Julia Rose řekl(a)...

Křídla se mi moc líbily a už se těším na další díl, který pravděpodobně vyjde za hodně dlouho :(

Anonymní řekl(a)...

Ahojky to ne :-) Vyjde u nás 3/2012 pod názvem Kouzlení (Křídla #2) ~ Aprilynne Pike v nakladelství Fortuna Libri

Unknown řekl(a)...

Četla jsem na tuhle knihu jen dva názory.Jedny nadchla zcela a druhé vůbec.Nic mezi tím :-) Ale víly miluju, takže myslím, že výsledek je jasný :-)

E_V_E řekl(a)...

Túto knihu mám už dlho v hladáčiku 8D aj jej pokračovanie. Páči sa mi námet a celkové dojmy z recenzií. Keď budú peňážky, bude aj knižka 8D

Unknown řekl(a)...

Krídla som čítala dávnejšie a je to taká milá oddychová knižka. Netreba pri nej veľmi uvažovať len sa nechať unášať fantáziou autorky. Som zvedavá na pokračovanie. :)

Okomentovat