neděle 25. prosince 2011

RC review: Krásní Mrtví - Arizona

Autor: Eden Maguire
Díl: 2
Žánr: fantasy, romantický
Počet stran: 269
Rok vydání: 2009
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: FRAGMENT

Oficiální anotace: Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých? Po Krásných mrtvých není několik týdnů ani stopy. Darině se po Phoenixovi strašně stýská. Snad se vrátí a pomůže jí vyřešit tajemství další záhadné smrti. Je to už skoro rok, co se Arizona utopila v Hartmannově jezeře. Podle všeho (a všech) to byla sebevražda… Opravdu? Opravdu by se ta silná, sebevědomá Arizona, suverénní, nepřístupná kráska z ellertonské střední školy utopila v jezeře? Darina musí Arizoně pomoci stejně, jako pomohla Jonasovi. Ale neviditelná křídla tlučou, Krásným mrtvým hrozí nebezpečí a čas běží…


Předem chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!


- Recenze NEobsahuje spoilery na předchozí díl!


Znovu se setkáváme se sedmnáctiletou Darinou. Její spojenectví mezi Krásnými Mrtvými stále trvá a po Jonasovi následuje Arizona. I u ní musí zjistit, za jakých okolností zemřela. Podle všeho spáchala sebevraždu v Hartmannově jezeře. Kdo ale zná Arizonu ví, že něco takového ji není podobné, i ona sama tomu nemůže uvěřit. Že by tedy vůbec nešlo o nehodu a za její smrtí stojí někdo jiný? Ale kde začít? Chvíle před svou smrtí si Arizona nepamatuje a očividně před Darinou i ostatními něco tají. Vypadá to, že tohle bude opravdu tvrdý oříšek a času je stále méně..

Sotva si Darina stačila odpočinout od svého minulého "případu", hned ji čeká další, a to pořádný. I když pomineme fakt, že je Arizona členem Krásných Mrtvých, tak je to velmi komplikovaná postava. Na povrch pevná a odolná jako kámen, uvnitř malá, vystrašená holka se srdcem na správném místě. Svou tvrdou skořápku si vytvořila jako ochranu před okolním světem, který ji nejednou zklamal. Až postupem času si Darina uvědomí, jak špatně ji ve skutečnosti odhadla. Čím více se o Arizoně, její rodině i přátelích dozvídá, tím více na ni mění názor. I čtenář ji na začátku a na konci vnímá úplně jinak. Pokud mohu mluvit za sebe, tuhle postavu jsem si opravdu oblíbila.

Překvapivě i samotnou Darinu mám raději, než v předchozím díle. Jak jsem se již zmínila, ta její zbrklost se trošku umírnila a dokonce začala používat hlavu. Scén s Phoenixem v knize bylo méně, zato byly úplně jiného charakteru, než v prvním díle. Dokonce i sám Hunter jim na sebe dával více času. A když jsme u Huntera, dozvíme se zase něco nového o jeho smrti a možná i zjistíme, že má také srdce. Krásní Mrtví budou čím dál zranitelnější a budou musetodrážet stále více nevítaných návštěv jejich skrýše, což je značně vysiluje. O to víc se spoléhají na Darinu a její detektivní geny. V knize se také objeví jeden nový Krásný Mrtví - Lee. A samozřejmě se můžeme těšit na starého dobrého Logana, Darinina kamaráda, který by však chtěl být něco víc nebo Brandona, Phoenixova bratra i pár dalších klíčových postav.

Musím říct, že druhý díl byl vlastně celkově lepší. Lépe se mi četl i zápletka je zde promyšlenější. Postavy konečně získávají rysy, typické pro svůj charakter. Začínám si zvykat na styl písma, který je pro tuto autorku typický - dlouhé kapitoly s přerušovanými kratšími úseky. Ze začátku mi také nesedl menší počet dialogů či přímých řečí, nyní už jsem si zvykla, že knihu tvoří převážně Darininy myšlenkové pochody. Uvítala jsem, že byl omezen počet rádoby romantických scén mezi Phoenixem a Darinou, které se mi v předchozím díle zdály vyumělkované a poměrně přesládlé. Zde už jich bylo méně, zato byly mnohem propracovanější a reálnější. Opravdu se mi líbil celý děj knihy, kdy jsem nevěděla, kdo je vlastně ten špatný. Na každé stránce vyplula na povrch nějaká nová informace, nová indicie a na rozdíl od minulého dílu zde bylo potencionálních vrahů Arizony mnohem více. Autorce se dokonce podařilo pár ohromujících odhalení, která mě opravdu překvapila. Co se mi naopak nelíbilo, byla mluva postav. V přímé řeči bylo jasně znát české nářečí, což pro mě, jako pro Moravačku, bylo docela nepříjemné. Ovšem, jak jsem zmínila, přímých řečí tam nebylo mnoho, dalo se to tedy překousnout.
Na závěr vám tedy knihu můžu s čistým svědomím doporučit. Vím, že to zde pořád omílám, ale opravdu si od předchozího dílu hodně polepšila. Pokud to se sérií půjde takhle dál, tak se už těším na závěrečný díl.


- zdroje obrázků: weheartit.com
- knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentářů:

Dadie řekl(a)...

vidím, že ťa stále drží čítanie, mať tak všetky tieto knihy čítam stále :D Prepáč že som sa dlhšie neozvala, nemám dôvod.
Začala som to čítať, ale keďže o tej sérii viem strašne málo a mám v pláne si ju prečítať je to na mňa prespojlerované :D Jednoducho nechcem ani tušiť o čom to je :D
Mám teraz strašnú chuť si prečítať Alicu z krajiny zázrakov, mám taký pocit, že tá kniha musí byť dokonalá..:D

Okomentovat