sobota 22. října 2011

RC review: Erebos - hra, která zabíjí


Autor: Ursula Poznanski
Díl: /
Žánr: triller, dobrodružný
Datum vydání: 2010
Datum vydání v ČR: 4.10. 2011
Nakladatelství: FRAGMENT

Oficiální anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


- předem chci poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku!

Co kdyby po vaší škole začalo putovat nějaké tajné DVD, chtěli by jste jej také? Ovšem dostat se k němu není vůbec jednoduché. Ten, kdo jej už obdržel, drží jazyk pevně za zuby a nechce prozradit ani sebemenší detail. Naopak, zájem "nezasvěcených" stále vzrůstá, stejně jako Nickův. Nechápe, proč jsou kolem všeho takové tajnosti. Většina jeho kamarádů přestává chodit do školy, na basketové tréninky a vůbec nebere mobil. Když už se konečně ukážou, vypadají, jakoby vůbec nespali - kruhy pod očima a nepřítomné výrazy jsou tomu jasným důkazem. Co tedy na DVD je a proč se najednou všichni chovají tak divně?

Erebos. Počítačová hra. Právě to, je obsah tajného balíčku, který se nakonec dostal i k Nickovi. Musel ovšem dodržet pár pravidel - nemluvit s nikým o hře, mít vlastní počítač a hrát jen sám. Za to se mu dostalo pouze sdělení, že "Hra je fakt boží". S velkým očekáváním tedy doma zasouvá DVD do počítače. Po dlouhé instalaci se mu otevírá tajný svět Erebosu.

Nyní už není Nick Dunmore, ale Sarius. Temný elf a rytíř. Krůček po krůčku zdokonaluje svou postavu a dostává se do vyšších levelů. Za každý dobře odvedený boj je odměna - od tajemného posla se žlutě zářícíma očima, který snad o všech všechno ví. Jak třeba mohl vědět, že Nick už měsíce touží po tričku své oblíbené kapely a potom ho poslat do nedalekého opuštěného domu, kde právě jedno takové našel? A to ani zdaleka není ta nejdivnější věc. I sám Nick musel plnit úkoly v reálném světě, ve skutečném Londýně. Nedávalo mu vůbec smysl, proč musí přenést nějaký balíček z jednoho místa na druhé, nebo proč má jeho spolužačku pozvat na rande. A už vůbec se mu nelíbilo pomyšlení na to, že má svému učiteli vysypat nějaké prášky do čaje. Co v nich asi je? Můžou mu ublížit? Ne, tohle Nick prostě neudělá.

Konec. A je konec. Nick nesplnil úkol, jeho hra tedy končí. Zprvu tomu nemůže uvěřit a chce se do hry bezpodmínečně vrátit - jenže to nejde. Zprvu to zkouší pořád dokola a dokola. Přeci jen se na ní během pár dní stal závislý. Později  si však uvědomil, jak je hra nebezpečná a jaké zlo může napáchat. Co by se například stalo, kdyby Nick svůj úkol splnil? Zabil by svého učitele a musel by jít pak do vězení? Je to tedy jasné, musí hru zastavit a zachránit tím všechny hráče, i lidi z jejich okolí.

To ovšem není nic lehkého. Nick dobře zná pravidla a znají je i hráči, kteří se ve hře chtějí udržet, proto nepromluví ani slovo. Dokonce i ti, kteří vypadli a skončili, stejně jako Nick, nechtějí nic prozradit. Po škole navíc začnou chodit anonymní výhružné dopisy, které jsou určené pro odpůrce Erebosu. Jeden takový obdrží i Nickův nejlepší kamarád Jamie, který následně skončí ve vážném stavu v nemocnici poté, co mu někdo přeřízl brzdy u kola. Tak teď už to vážně začíná být nebezpečné. Na tohle Nick sám nestačí, spojí se tedy se svou spolužačkou Emily a počítačovým expertem Victorem. Spolu hru musí zastavit!

Nápad skvělý, provedení téměř dokonalé. Od začátku vás zajímá, co se vlastně za Erebosem skrývá a jakto, že zná vaše přání, skoro jakoby mohl číst myšlenky. Nebudete se moci odtrhnout od nablýskaného Bílého města, tajemných podzemních chodeb nebo hrůzostrašného hřbitova. Budete chtít stále lepší zbroj, meče a vyšší levly. Nedočkavě budete odpočítávat minuty do dalšího souboje v aréně. To a spoustu dalšího je Erebos...
Především je to dobře napsaná kniha. Převládají v ní myšlenkové pochody, dialogů je tam méně, ovšem to jí nebere na zajímavosti, právě naopak. Nick popisoval svět Erebosu tak věrohodně, že vám připadalo, jako by jste tam byli. Celá kniha byla hrozně napínavá a tajemná. Do poslední chvíle jste netušili, kdo nebo co hru vytvořil a co se skrývalo za mozaikou úkolů, které hráči museli plnit. Vyskytuje se nám tu také hodně motivů z řecké mytologie, která knihu jasně oživí. Můžu tedy jenom doporučit!

MOJE HODNOCENÍ: 90% / 100%


- zdroje fotek z: weheartit.com
- oficiální česká stránka knihy: ereboszabiji.cz
- knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentářů:

Te.Ma. řekl(a)...

Tu recenzi jsi napsala opravdu dobře. Po Erebosu pokukuji již nějakou dobu, sleduji další recenze a tipy, zatím jsou vždy všechny kladné, tak už stačí jen, abych se přiměla k tomu si jej koupit. Taktéž musím ještě ohodnotit obálku, která mi hodně připomíná knihu 1984 od Orwella, ale líbí se mi.

Okomentovat