pondělí 12. srpna 2013

Recenze: Legenda

Autor: Marie Lu
Díl: 1
Žánr: dystopie
Počet stran: 280
Datum vydání: 2011
Datum vydání v ČR: 2013
Nakladatelství: COOBOO

Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že se snad ani nepotkají...

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Musím přiznat, že jsem se do této recenze zrovna moc nehrnula, protože pokud přečtete skvělou knihu, máte pak dojem, že by si zasloužila i skvělou recenzi. Nevím tedy, jestli se i ta má bude dát nazvat skvělou, ale prostě se co nejlépe pokusím popsat tuto úžasnou knihu a mé pocity z ní.

Jako ve většině dystopií se nacházíme v Severní Americe v blíže neurčené budoucnosti. Toto území je nyní rozděleno na Republiku a okolní Kolonie, které mezi sebou neustále bojují. Do toho je zde ještě jeden problém - lidé umírají na epidemii, která již dlouhou dobu sužuje jak obyvatele Republiky tak Kolonií. Sice vždy lékaři vyvinou na nový druh mutace lék, ten si však mohou dovolit jen ti nejbohatší. Vysoce postavení lidé Republiky jsou dokonce každoročně povinně očkovaní, proto jsou vůči této epidemii naprosto imunní a možná i proto si vedení Republiky s tímto problémem nedělá až tak velkou hlavu a místo toho se soustředí na válku s Koloniemi.
O Republice toho v knize bylo řečeno docela dost, zato o Koloniích skoro nic, což se snad změní v dalších dílech. Proto já samotná vám tu o nich moc informací neposkytnu, snad jen že jejich obyvatelé byli něco jako povstalci, kteří se snažili bojovat proti systému.


Kniha byla psána dnes poměrně oblíbeným stylem - z pohledu obou hlavních postav. Těmi byly patnáctiletá June a stejně starý Day. Zatímco June se narodila do zámožné rodiny a její o několik let starší bratr Metias se propracoval na vysoce postavené místo v armádě, Day celý život žil v jedné z nejchudších částí Republiky. Za určitých okolností se následně jejich cesty protnou, seznámí se a i přes fakt, že by měli být svými největšími nepřáteli zjistí, že jsou si víc podobní než by si kdy mysleli a že ne všechno co Republika říká je skutečnost a pravda. Tyto dvě postavy vážně hodně podobně uvažovaly a i přes to, že každý z nich vyrostl v jiném světě, měly smysl pro spravedlnost a dobré srdce.

Jako další postavy, abych moc nespoilerovala, v knize byla Dayova rodina a také Junin bratr - Metias, který ale v knize dlouho nebyl, jak je z anotace zřejmé. I tak ale po většinu doby děje hraje důležitou část celého příběhu, proto i jej jsem si oblíbila. Dál se v knize objeví dvě důležité dívčí postavy a taky nějaký ten záporák, možná jich tam bude i víc. Postavy obecně Marie vytvořila s lehkostí a citem. Žádné se nepřekrývaly, zůstaly originální a své.

Knihu bych zařadila samozřejmě do dystopií, ovšem jistým zvláštním způsobem mi místy přišla jako detektivka. Znáte to, postavy se snaží odhalit pravdu, postupují pomalu krůček po krůčku a sbírají indicie. Tím si autorka i bez toho aniž by kniha přímo sršela akcí udržela pozornost čtenáře.
Taky se mi hrozně moc líbí grafické zpracování knihy, nakladatelství COOBOO tedy tleskám, povedla se vám skvělá práce. Občas se totiž v knize dočkáme i časových údajů nebo i místa, kde se daná postava nachází (to bylo hlavně u June).
Závěrem snad jen zbývá, abych prozradila hodnocení knihy. Myslím, že nejde čekat ani nic jiného, než plný počet hvězdiček! Prostě skvělá to kniha!

3 komentářů:

Terka ♥ řekl(a)...

Ahoj ráda bych tě pozvala na celoroční akci která se právě rozbíhá na mém blogu :) jmenuje se Maturanti spojme se! Koukni se na můj blog a jestli se ti bude líbit zapoj se :)

www.zaprasenaknihovna.blogspot.com

Myanmar řekl(a)...

Legenda vypadá nádherně :) Možná se k ní také někdy dostanu. Docela se mi líbí ten "detektivní nádech", to by mohlo být fajn :) Na první pohled mi totiž Legenda připadá jen jako jedna z miliónu (přeháním, já vím) dystopií, co se v poslední době vyrojily, a tak se do ní zrovna dvakrát nehrnu :) Ale tvá recenze mě určitě nalákala!

Adelle řekl(a)...

Když CooBoo Legendu vydávalo, chytil mě už popis a tak jsem po narozeninách rovnou letěla do knihkupectví :) Četla se jedním dechem a musím říct, že to byla BOMBA. Zasloužila by si šest hvězdiček z pěti. <3

Okomentovat