čtvrtek 23. srpna 2012

Recenze: Zavržený

Autor: Becca Fitzpatrick
Žánr: YA, fantasy
Díl: 1
Počet stran: 368
Vydáno v ČR: březen 2010
Nakladatelství: EGMONT
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Anotace: Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné - držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: "Jak hluboko dokážeš padnout?"
Tato série u nás vyšla již v roce 2010 a já o ní celou tu dobu moc dobře věděla, jen jsem neměla nijak zvlášť velkou potřebu se do ní pustit. Až na doporučení Snow Fairy jsem si knihu pořídila, přečetla jen tak na zkoušku první kapitolu a poté se od ní nemohla odtrhnout! Protože ačkoli je kniha klišoidní sebevíc, ať se autorka inspirovala více či méně dílkami druhých a i když většině knihy chyběla nějaká ta akce, nesmírně se mi líbila a rozhodně se tato série řadí mezi mé nej!


Zavržený je jasným příkladem knihy, o které víte, že neoplývá originalitou ani velkou kvalitou a i přes to si ji přinejmenším oblíbíte. Autorka totiž využila všech triků, které YA knihy nabízejí.
Vezměme si děj začínající na střední škole (hodinu biologie tu raději zmiňovat nebudu) a přidejme k němu jednu zranitelnou, ovšem chytrou a v žádném případě ne ustrašenou nebo natvrdlou hlavní hrdinku - třeba Noru. K ní vytvoříme ujetou, vtipem sršící a neustále dobře naladěnou kamarádku - Vee. No a naše nejdůležitější přísada - vysoký, záhadný a (pořádně!) sexy hlavní hrdina, který je samozřejmě vždy tak nějak kolem - co třeba Patch? Tuhle směsici okořeníme vyhrocenými, občas vtipnými situacemi, s ještě vtipnějšími dialogy mezi dvěma hlavními postavami. Také přidáme nějakou tu záhadu, na první pohled jasného viníka a andělskou tématiku. No, řekněte, kdo by něčemu podobnému odolal?

U knihy se mi také stala jedna zvláštní věc. A sice to, že jsem si hlavní hrdinku oblíbila pomalu více než hlavního hrdinu. Já vím, Patch má sice všechny vlastnosti muže, po kterém touží většina dívek či žen a je neuvěřitelně přitažlivý, i když o něm člověk jenom čte, ale Nora toho má podle mě mnohem víc. Již od prvních stránek se mi hodně zamlouvala, protože ačkoli se nechová jako by ji patřil celý svět a sebevědomí také nemá někde v oblacích, rozhodně není taková ta litující se holka, která se bojí pomalu říct jen pitomé ahoj. Když něco chce, jde si za tím. Také má jedinečný smysl pro humor - takový uštěpačný a ironie jsou spolu se sarkasmem její dva nejlepší přátele. Opravdu jsem se bavila u jejích scén s Patchem, které byly většinou vyhroceny v nějaký vtipný moment. Dost ji to taky pálí, jen má občas až moc velkou fantazii, i když přeci ani to není na škodu. 

„Mluvím o tom, protože chci, abys věděl, že jsem si všimla, že je na tobě něco divného. Myslíš si, že jsi všechny oblafnul, ale pleteš se. Zjistím, o co ti jde, jasný? Dostanu tě.“ 
„Těším se.“
Zrudla jsem, dvojsmysl mi jako obvykle docvakl příliš pozdě.

Jak jsem se již zmínila, kniha není nabitá akcí. Není, ale nudit se rozhodně nebudete. Becca píše velmi čtivým stylem, kdy si dokáže udržet čtenářovu pozornost i ve chvílích, které nejsou nikterak akční. Ve vzduchu totiž pořád visí napětí a vy máte strach, že když teď knihu odložíte, na další straně se stane něco zásadního, něco překvapujícího. Většina právě těch akčnějších situací se totiž stala znenadání a ve chvíli, kdy by jste to nejméně čekali. Tím se tato situace stala ještě napínavější, což je podle mě skvělé kouzlo, kterého ne všichni spisovatelé umí dosáhnout.

Také oceňuji to, že je děj zaměřen pouze na pár hlavních postav, které jsou hodně typické a člověk si je tak snadno zapamatuje a krom pár odboček se děj stále zaměřujeme na jednu hlavní linii - odhalení, co je Patch vlastně zač. Upřímně jsem to konečné rozuzlení, co je tenhle záhadný boy vlastně zač, úplně nepochopila. Možná to bylo tím, že vysvětlení přišlo až za polovinou knihy, téměř na konci, nebo je to možná jen problém mé hlavy a já si dané informace budu muset přečíst ještě jednou. I tak mi ale chyběl nějaký hlubší příběh o Patchově minulosti nebo celkově o andělech. Něco málo již v knize nakousnuto bylo a to málo vypadalo vážně slibně, jenže v konečném důsledku jsme se toho nic moc nedozvěděli. Snad se nám Becca rozjede v dalších dílech. Tato série má totiž 4 díly - Zavrženého, Crescendo, Ticho a finální díl (s poetickým názvem) Finale, který má vyjít v říjnu tohoto roku.
Slyšela jsem, že další díly se tolik nepovedly, už jen kvůli tomu, že série měla mít původně jen díly dva. Upřímně se pak poklesu kvality ani nedivím, protože když něco píšete a plánujete, že skončíte u druhého dílu a pak se z nějakého důvodu rozhodnete pokračovat v dalších dílech, tak bez toho aniž by jste celý svůj dosavadní text museli celý přepsat, zkrátka natahujete a natahujete kde se dá. Ovšem nechci nijak strašit a musím říct, že ten aktuální rozhodně stojí za přečtení. Teď už tedy zbývá jen mé ohodnocení, které je asi z celé recenze jasné - 5 hvězdiček.

9 komentářů:

Táňa Moučková řekl(a)...

Já tuhle sérii zbožňuji :) Jinak pěkná recenze.
PS : Kdo by se nezamiloval do Patche?! :D

Myanmar řekl(a)...

Velmi pěkná recenze, i když přitnávám, že já z knihy nebyla ani zdaleka tak nadšená. První věc, co mě namíchla, byla hned ta (ne)zmíněná hodina biologie :D I tak jsem si ale v tvé recenzi pěkně početla. A vybraný úryvek ve mě oživil vzpomínky na pár vtipných momentů :) :D

Anonymní řekl(a)...

Kniha je úžásná! Druhý díl je možná o trošičku lepší - nejsem si jistá a třetí díl je takový... Natahovaný a tak, ale čtvrtý díl si jistě také přečtu. Velmi hezky napsaná recenze :)

Denny řekl(a)...

Hm,tak tuhle knihu jsem nedávno dočetla a doteď vlastně nevím, jak ji ohodnotit..víc jak půlka knihy mi přišla o ničem, rozjelo se to až ke konci, kdy jsme začali odhalovat pravdu.
Asi budu výjimka, ale mě Patch nijak nezaujal - nelíbilo se mi, jak neustále Noru pronásledoval a přišel mi hrozně otravný a neodbytný, takové typy nemám ráda. Postava Nory se mi líbila, přišla mi jako rozumná holka, do té doby než podlehla Patchovi.
Jo a zapomněla bych na Vee, ta byla prima :)

Kristen řekl(a)...

Tahle knížka se mi docela líbila, i když jsem z ní nebyla tolik nadšená jako ty. :) Nejlepší tam byl Patch, aspoň pro mě. :D Ale k přečtení dalšího dílu jsem se nedokázala dokopat a bohužel se k tomu už asi ani nedokopu. :)

Nells řekl(a)...

Já tu knihu chci už hrozně dlouho a teďka po přečtení tvé recenze ještě víc :-) Opravdu skvělá recenze, hezky jsem si početla :-)

Dia řekl(a)...

ahoj bloggerko, jsem ta nova fanynka na blogu moc se mi tady libi a budu rada za opetovnou navstevu zase u me na blogu -- http://handbagforladies.blogspot.cz/
treba se ti tam taky zalibi, jinak super clanek :)

Clairol řekl(a)...

Celá tahle série je úžasná,strašně se těším na poslední díl,je to hodně napínavé.

Anonymní řekl(a)...

První knížka byla opravdu úžasná :) Druhá byla tak nějak na stejno s první knihou. A třetí byl takový natahovaný, ale určitě nebyl tak špatný, jak se všude píše :) Na čtvrtý díl se neskutečně těším

Okomentovat