čtvrtek 31. května 2012

Recenze: Vampýrská akademie #1

Autor: Richelle Mead
Díl: 1
Žánr: YA, fantasy, upíři
Počet stran: 280
Rok vydání v ČR: 2009
Nakladatelství: Domino
Knihu můžete zakoupit na arara.cz

Vítejte ve zcela novém světě upírů! Zapomeňte na všechna stará pravidla a mýty, které jste dosud znali. Ve světě Sedmnáctileté Rose a její stejně staré kamarádky Lissy je totiž všechno jinak.

Mít sedmnáct není nic jednoduchého a co teprve, když navštěvujete školu pro upíry a vaše nejlepší kamarádka je princezna. Když k tomu přidáte výbušnou povahu, sexy vizáž a naprostý vítr z autorit, asi máte vážně velký problém. Stejně jako naše hlavní hrdinka Rose. Ona a Lissa Dragomirová jsou již od malička nejlepšími kamarádkami a Rose ji již od mala chránila. Lissa je totiž jejím přesným opakem - milá, stydlivá a křehká. Když ji tedy Lissa skoro před dvěma lety řekla, že ji na škole Svatého Vladimíra někdo sleduje, neváhala Rose ani minutu a obě utekly. Bohužel nebo možná bohudík, je školní strážci dopadli a ony se museli vrátit zpět do školy. Zprvu se zdá, že vrátit se po tak dlouhé době není zase tak těžké a že si předchozí nebezpečí snad jen vymysleli. Když však někdo Lisse začne vyhrožovat a zasílat ji hrůzostrašné balíčky, začíná se Rose mít na pozoru. Kdo je to a co po Lisse chce? Může to souviset s jejími schopnostmi nebo se jedná o útok Strigojů? A jak se má Rose na všechno soustředit, když ji neustále rozptyluje její nadpozemsky krásný učitel Dimitrij? To a spoustu řadu dalších věcí bude muset vyřešit, i když se při tom možná ocitne ve smrtelném nebezpečí...

Jak je to vlastně s těmi upíry?
Upíří jsou rozdělení do třech skupin - Morojové, dhampýři a Strigojové. Morojové jsou čistokrevní upíři, kteří používají magii a pijí krev, ovšem své oběti nikdy nezabíjejí - naopak využívají dobrovolných dárců, protože jejich sliny jakou jako droga a vyvolávají blažené pocity. Mají bledá, hubená a vysoká těla a nemohou zůstávat delší dobu na denním světle, protože je sluneční paprsky vyčerpávají. Ve světě upírů jsou nejdůležitější skupinou, především Královští Morojové.
Dhampýři jsou poloviční upíři, míšenci lidí a právě Morojů. Stavbou těla jsou o dost pevnější a silnější. Nepotřebují pít krev a nevadí jim sluneční světlo. Jelikož dhampýři nemohou mít mezi sebou děti, jejich jedinými potencionálními partnery se stávají Morojové. Možná i díky tomuto faktu jsou dhampýři po staletí takzvanými strážci Morojů, kterých stále více ubývá.
A to právě kvůli Strigojům - řekněme zlým upírům. Strigojem se může stát člověk nebo dhampýr tak, že jim Strigoj vypije všechnu krev z těla a následně dotyčnému dá napít své vlastní. Pokud se Moroj chce stát Strigojem, stačí, když svou oběť, ze které pije, úplně vysaje. Strigojové jsou zlí a zvrácení, nemají duši a své oběti zabíjejí. Poznají se podle mrtvolně bílé pokožky a červených očí. Jsou nejsilnější ze všech třech skupin a také jsou nesmrtelní. Na druhou stranu nesmí vstoupit na posvátnou půdu ani na sluneční světlo.

Možná na první pohled docela nepřehledná a matoucí změť informací, nicméně v knize je vše postupně a podrobně vysvětleno, nemusíte se tedy bát, že by jste něco nepochopili.

Ano či ne, čím je příběh tak jedinečný?
Pokud si říkáte, že je dnešní svět YA literatury upíry přemnožen a že jsou všechna tato díla jako přes kopírák, doporučuji vám právě sérii Vampýrská akademie. Na trhu je již nějaký ten pátek a za tuto dobu si stihla vytvořit spoustu fanoušků. Richelle krom toho že je vážně dobrá spisovatelka, totiž pojala tento svět úplně jinak, po svém a to hodně originálně. Už jen samotné rozdělení upírů do třech "skupin" je zajímavým prvkem, bez kterého by se celý děj knihy neobešel. Díky tomu totiž vytvořila ojedinělou hierarchii. Plusovým bodem je také zapojení Královských Morojů, díky nimž získal příběh na prestiži a také ho více přiblížil především čtenářkám, protože snad každá z nás se alespoň na chvíli toužila stát princeznou.

Hrdinky pod lupou
Myslím, že dalším skvělým tahem bylo vytvořit dvě naprosto odlišné hlavní hrdinky, protože každý se mohl najít v jedné nebo druhé z nich. První tu tedy máme Rose, z jejíhož pohledu je celý příběh vyprávěn. Jedná se o typickou kick-ass hrdinku, která chrlí jednu hlášku za druhou. Mezi její negativní vlastnosti rozhodně patří tvrdohlavost a častá výbušnost. Když ji však na něčem záleží, dokáže pro to hodně obětovat a mít pevnou vůli. Do nebezpečí se vrhá po hlavně, nejdřív jedná až potom myslí. Oplývá velkou odvahou a hrozně se mi líbí její místy sarkastický humor. Rose se stala jednou z mých nejoblíbenějších knižních hrdinek.
Jejím přesným opakem je potom Lissa. Je hodně citlivá a empatická. Ze všeho nejvíc miluje zvířata a nejradši by zachránila celý svět. Snaží se dělat to, co se od ní očekává aby nezklamala ty, na kterých ji záleží. Nesnáší nespravedlnost a beznaděj. Lissu jsem zpočátku také měla ráda, místy mi však přijde hodně nevyrovnaná. Uvnitř má však zlaté srdce a za svou nejlepší kamarádku by dala ruku do ohně.

Milostná romance
Jelikož se jedná především o sérii pro čtenářky, neobešla by se bez nějaké té romantiky. V prvním díle ji budeme mít dokonce dvojitou. Jako první pár tu máme Lissu a Christiana - stejně starého Moroje. Myslím, že jejich povahy by ani nemohly být rozdílnější - asi se vážně protiklady přitahují. Bohužel tento pár nedostal až tak velký prostor - možná i díky tomu, že je kniha právě z pohledu Rose - ale v dalších dílech se to spraví, proto bych raději přešla na náš pár č. 2. Rose a Dimitri. Právě oni jsou asi krom hlavní dějové linie tahouny celého příběhu. Byla by to láska jako hrom, kdyby nebyl Dimitri o sedm let starší učitel, který svou profesi bere opravdu vážně. Co by to však bylo za YA knihu, kdyby se ten největší fešák nedal dohromady s hlavní hrdinkou. A když už ne v tomto díle, tak třeba v těch dalších...

Co závěrem?
Jen to, že kdo ještě nad sérií váhá, rozhodně nemá proč. Myslím že řada pochvalných recenzí mluví za vše. Tato série je totiž základem YA literatury, která právě v této době prožívá velký boom, nemluvě o celém upířím světe. Nemohu tedy nic jiného, než dát bez rozmýšlení plný počet hvězdiček!


knihu si můžete koupit ZDE
zdroj obrázku: arara.cz

5 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Už dlho nad touto sériou rozmýšľam, to rozdelenie upírov sa mi naozaj páči, je to také iné...8)

Annie řekl(a)...

Já nevím, navzdory pozitivním recenzím mě to zatím nějak neláká... Ale třeba po přečtení Sukuby změním názor. :)

Delly řekl(a)...

Mám zatím přečtený právě první díl a líbil se mi, jen kvůli tomu, že se to všem tolik líbilo, se mi moc nechce do dílů dalších :)) I když se říká, že další díly jsou čím dál lepší. No, snad to o prázdninách napravím.

Kristin R. řekl(a)...

Vampýrská akademie je jedna z mých nejoblíbenějších serií. Rose je skvělá hlavní hrdinka a Richelle je úžasná spisovatelka. Naprosto souhlasím s hodnocením ;)

Ronni řekl(a)...

Tuto knihu jsem si právě půjčila v knihovně, takže jsem si půjčila dobře, když se ti tolik líbí. :D Popravdě mě trochu odrazuje, že je to další kniha s upírskou tématikou...ale snad se mi bude líbit! :D

Okomentovat