čtvrtek 23. února 2012

Upíří deníky - Probuzení (#1)

Autor: L. J. Smith
Díl: první
Žánr: fantasy, romantický, upíři
Počet stran: 200
Datum vydání: 1999
Datum vydání v ČR: 2009
Nakladatelství: FRAGMENT 

Oficiální anotace: Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry a ve velkém nebezpečí.

Elena Gilbertová žije už tři roky se svou tetou Judith, jejím přítelem Robertem a malou sestrou Margaret. Nic jiného ji po smrti rodičů nezbylo. Právě se vrátila domů, do Fall´s Church, z Paříže, kde strávila léto. Všechno se zdá jako dřív - kluci ji pořád chtějí a každá holka by se s ní chtěla kamarádit - klasická královna Střední školy Roberta E. Leea. Samozřejmě ji nesmí chybět i královská družina, kterou tvoří její nejlepší kamarádky Meredith a Bonnie. Kdysi v ní byla i Caroline, která se ovšem přes léto hodně změnila a jejich přátelský boj o kluky, oblíbenost, zkrátka o vše, začala brát opravdu vážně. Dále by to chtělo nějakého toho prince - co třeba Matt? Elenin kluk, tedy zatím. Znají se už od mala, proto pro ni bylo docela těžké rozejít se s ním. Jenomže jsou více kamarádi, než zamilovaný pár a právě to si v Paříži uvědomila. Takže vstupuje do nového školního roku jako nezadaná, připravená na nějaký nový objekt. A tím by mohl být Stefan...

Stefan Salvatore. Pochází z Itálie, kde se kdysi dávno narodil. Nyní hledá své místo, kam by mohl zapadnout a kde by ho lidé přijali mezi sebe. Že by se mu podařilo najít štěstí právě v Fall´s Church? Možná, že ano. Pro zatím žije v místním postarším hotelu a má v plánu nastoupit na Střední školu Roberta E. Leea. Hodlá tam alespoň na okamžik utéct před krutou minulostí, která ho každým dnem dusí a na chvíli zapomenout, čím ve skutečnosti je. Musí si ovšem dávat velký pozor a hlavně se vždy nakrmit. Nemůže si přeci dovolit znovu se neovládnout a někomu tím ublížit. Ne, takový on není. To on je přeci ten hodný ze Salvatorových bratrů, to on pije jen zvířecí krev a nikoho nezabíjí. Není přeci jako Damon... nebo snad ano?

Damon Salvatore. Šarmantní egoista, mající po ruce vždy nějakou rádoby vtipnou hlášku. Také přesný opak svého bratra, Stefana. Již několik desítek let se oba vzájemně scházejí a zase rozcházejí. Damon mu má stále za zlé, že jej donutil proměnit se v upíra, proto chce Stefanovi jeho nesmrtelný život co nejvíce "zpříjemnit". No a to třeba tak, že hned jakmile se Stefan rozhodne přestěhovat do Fall´s Church , milý Damon ho musí následovat. Ke všemu také začne obtěžovat dívku, která se mu nesmírně líbí - tedy Elenu. Která jen tak mimochodem vypadá přesně jako dívka, jenž oba kdysi dávno milovali a která je proměnila v noční tvory, jimiž jsou dnes. Proč tomu tak je a komu nakonec Elena oddá své srdce?

Abych byla upřímná, tak k této knižní sérii mě přivedl právě seriál The vampire diaries, jenž je podle ní natáčen. Pevně doufám, že snad každý z vás o něm alespoň něco zaslechl, protože v Americe je opravdu hodně populární, na Slovensku je již předabován a vysílán v televizi, dokonce i u nás ho TV stanice Nova chystá zařadit do programu. Není tedy divu, že jsem zatoužila dozvědět se něco více o celém příběhu i postavách a to tím, že si přečtu knižní předlohu. A ta mě opravdu hodně zklamala...

Celá kniha je napsána v hrozně těžkopádném stylu. Vůbec neplyne, do čtení se pomalu musíte nutit. Byla v ní také spousta zbytečných postav, některé si byly hodně podobné a celkově mi žádná moc nesedla. Elena je nafoukaná královna střední školy, která musí mít všechno a všechny - žádná hlavní hrdinka, kterou by jste si zamilovali. Stefan zase působí jako chodící mrtvola, což prakticky je, ale ještě víc by to snad dávat najevo nemohl. Damonovi chybí jakákoli jiskra. Upřímně nechápu, proč je v knize jak Meredith tak Bonnie, obě mi totiž přišly jako přes kopírák. O ostatních postavách raději nemluvím.
Abych ovšem jen nekritizovala, tak se mi docela líbily deníkové zápisky. Ve většině případech sice byly poněkud omšelé a negativně založené, ovšem i tak jistým způsobem knihu oživovaly. Pohled z obou stran hrdinů také vítám. Těchto knih poslední dobou stále přibývá a já jim jen tleskám, protože vždy přiblíží čtenáři myšlenky více hlavních postav a to je jen dobře.

Opravdu netuším, jestli v sérii budu nadále pokračovat, protože někdy mě to čtení opravdu dohánělo k šílenství a v jistých chvílích jsem si myslela, že knihu snad ani nedočtu. Už jen kvůli seriálu bych však chtěla pokračovat a budu snad jen doufat, že ty další díly se zlepší. Teď však nemůžu dát víc, než 1 a půl hvězdičky.


- zdroj anotace a obrázku obálky: fragment.cz
- zdroje obrázků: weheartit.com

4 komentářů:

Janyany řekl(a)...

Pěkná recenze...jen nevím, jestli bych se domutila prokousat do konce, kdybych ji vnímala podobně jako ty :)

Lady McFly řekl(a)...

No, abych řekla pravdu, tak na to jak je knížka tenká tak jsem ji četla opravdu dlouho. Dokonce i recenzi mám několik měsíců (!) rozepsanou, jak se mi do ní nechtělo :D.

Teresa Andrew řekl(a)...

pekne,ja milujem seriál,ale knihy nie,prečítala som,no ked začnem serialom nemožem čítať knihu :)

Dadie řekl(a)...

U mňa to bolo opačne, najskôr som čítala knižnú sériu až potom prišiel seriál, takže ma dosť šokoval a netušila som, kto je napríklad Jeremy :D Ale seriál je naozaj lepší, Damon sa v knihách príliš nevyskytuje a je hádam jediná postava, na ktorej mi niečo nevadí.. Knihy sú v skutku nudné, myslím, že ak by som ako ty videla najskôr seriál a až potom sa pustila čítať, neviem či by som tento prvý diel vôbec dočítala :D Za to máš môj obdiv ;)

Okomentovat