čtvrtek 22. prosince 2011

Recenze: Zápisník jedné lásky

Autor: Nicholas Sparks
Originální název: The Notebook
Počet stran: 160
Datum vydání: 1996
Datum vydání v ČR: 2004
Nakladatelství: Ikar

Oficiální anotace: Poutavý milostný příběh se odehrává roku 1946 v Jižní Karolíně. Jedenatřicetiletý Noah Caulhoun, válečný veterán z amerického Jihu, se po druhé světové válce vrací domů, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži. I když mu práce přináší uspokojení, stále ho rozechvívá vzpomínka na krásnou Allie, s níž se setkal před čtrnácti lety a kterou miloval hlubokou a upřímnou láskou. Přestože se mu nepodařilo dívku znovu najít, nemůže zapomenout na jejich společně strávené léto. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze vzpomínat, když se jeho milovaná náhle vrací do města, aby se s ním setkala naposledy..


(Předem chci upozornit na jednu věc, a sice na to, že já četla verzi knihy, kde se hlavní mužský hrdina jmenoval Nathan. Budu proto v recenzi psát o Nathanovi a ne o Noahovi jak je uvedeno v anotaci.)

Polovina 20. století, malé městečko New Bern. Jednatřicetiletý Nathan sedí na verandě svého domu, jenž si vlastnoručně přestavil a vzpomíná na uběhlá léta svého života. Na ztracené sny, ničivou válku i zesnulého otce. Především ale vzpomíná na jedno léto, když mu bylo sedmnáct. Tehdy se seznámil s Allie, o dva roky mladší dívkou. Nikdy dřív žádnou takovou dívku nepotkal - byla krásná, chytrá, užívala si života a hrozně ráda malovala. Netrvalo dlouho a zamilovali se do sebe. Jenže v tom byl jeden háček - ona byla bohatá a celý svět jí ležel u nohou, zatím co Nathan neměl vůbec nic. Kdyby šlo jen o pouhý letní románek, nic by se snad nestalo. Nathan i Allie se však hluboce milovali, což se nelíbilo Alliiným rodičům. Léto skončilo a s ním měl skončit i jejich vztah. A tak se taky stalo. Allie odjela, Nathan zůstal v New Bernu. Během následujících dvou a půl let ji neustále psal dopisy. Ani na jeden neodpověděla. Poté odešel za prací, následně do války. Po jejím konci se vrátil zpět do rodného městečka, zdědil nějaké peníze, koupil tento dům a zrekonstruoval jej. Nyní sedí na verandě, vzpomíná a drbe za ušima svou fenku Klem. Když tu se na příjezdové cestě objeví auto. Zaparkuje a vystoupí z něj... Allie!

Moje první a troufám si říci, že ne poslední, kniha od Sparkse. Zvěsti o tom, že jeho romány překypují romantikou nelhaly. Již od začátku tu máme lásku jako hrom. Nathan a Allie byly opravdu dokonalý pár a nesmírně se milovali. Jejich láska mi přišla opravdová, i když v praxi si jen těžko dokážu představit, že se do sebe mohou dvě děti (přeci jen v sedmnácti a patnácti jsou to ještě děti, ne?) mohou takhle zamilovat. Bylo zajímavé sledovat vzpomínky Nathana na své mládí. Mezitím děj knihy přebíhal i na Allie. Kniha tedy byla vyprávěna z pohledu obou hlavních hrdinů.
Ještě zajímavější však bylo jejich shledání po čtrnácti letech. Každý z nich se změnil, prožil si své. Byli jiní nejen vzhledem, ale i duší a přitom zůstali pořád stejní. Ze začátku se k sobě chovali plaše, aby snad jeden druhého nevyplašili. Postupem času si k sobě znovu našli cestu a stalo se něco, co by ani jeden z nich nečekal.

Ke konci knihy máme úplně jiný příběh, který byl neméně romantický, až srdceryvný. Pokud můžu mluvit za sebe, tak právě ten konečný příběh se mi líbil mnohem více, než příběh o letní lásce Nathana a Allie , či jejich znovu shledání.

Knihu jsem se rozhodla přečíst po shlédnutí filmu, který se mi sice líbil více, ovšem kniha si v mém srdci získala taktéž zasloužené místo. Nejsem nijak velkým fanouškem "slaďáren" tohoto typu, ovšem Sparks musí dostat snad každé dívčí, či ženské srdce. Pokud si tedy chcete přečíst nějakou nenáročnou knihu, která vás zahřeje u srdce, neváhejte a sáhněte právě po Zápisníku jedné lásky.


zroje obrázků: weheartit.com

5 komentářů:

Catty řekl(a)...

Knihu mám doma, kúpila som si ju po tom, čo som si ju požičala z knižnice. Chytila ma za srdce. A najviac ma dojímali scény, ktoré sa odohrávali v súčasnosti, teda keď Noah číta Allie ich príbeh a keď sa Allie pomaly rozpamätáva. A najúžasnejší bol koniec, tam ma dojala každá veta :) Proste človek občas potrebuje niečo takéto "sladké", niečo, čo mu pohladí dušu.

Lady McFly řekl(a)...

Přesně tak! V recenzi jsem nechtěla spoilerovat (což právě teď udělám, takže bacha, SPOILER! :D), ale mě se taky nejvíc líbil, když už Nathan a Allie byli starší pár. Moc se mi líbily dopisy, které si později starý Nathan četl, u jednoho jsem dokonce bulela :D (co na to říct, jsem cíťa).

GiraffeAndy řekl(a)...

Knihu jsem nečetla, ale viděla jsem film, který byl skvělý! Vážně krásný dojemný romantický příběh, i když to místy bylo dost smutné, jak si pak už Allie nic nepamatovala... A i když si vzpomněla, tak ne na dlouho. :( A promiňte za spoiler, ale stejně už jste to nakously... :D

GiraffeAndy řekl(a)...

Jinak mě dost překvapilo, že jim mělo být 15 a 17, v tom filmu mi přišli teda starší, řekla bych aspoň tak každý o dva roky... Možná, že je to v tom filmu trochu jinak, už si nevzpomínám, jestli tam zmiňovali věk.

laurdes řekl(a)...

Já jsem viděla pouze film.. a ten se mi líbil, ale nevím, jestli mám chuť se pouštět do knížky. Takovýhle slaďárny nejsou nic pro mě, já radši pořádný fantasy :)

Také si myslím, že v patnácti a sedmnácti letech jsou to spíš děti, ale je možné, že dřív se to prostě všechno bralo jinak. Nevím.. asi je to u každého individuální ;)

Okomentovat