neděle 4. září 2011

Pevné pouto / The Lovely Bones (2009)

pp
"Jmenuji se Salmonová. Jako ta ryba. Křestním jménem Susie. Bylo mi 14 let, když jsem byla 6.prosince 1973 zavražděna."

Žánr: Drama / Fantasy / Thriller
Země výroby: USA / Velká Británie / Nový Zéland
Rok výroby: 2009
Délka: 130 min

ooo

• Rok 1973. Rodina Salmonova, se třemi dětmi, žije poklidný život průměrné rodiny v 70-tých letech. Až na poměrně výstřední babičku se od jiné rodiny nijak neliší. Až do dne, kdy je jedna z jejich dcer zavražděna. Susie.

• Susie je veselé, 14-ti leté děvče. Miluje fotografování a se svým otcem sdílí zálibu v malých lodích, které společně ukládají do lahví. Má stejné problémy jako normální holky jejího věku - první láska, starosti o mladší sourozence, škola... Ale i přes to všechno miluje život a užívá si ho plnými doušky. Ani ve snu by ji nenapadlo, že už brzy má zemřít. A už vůbec ne rukou člověka, od kterého by to vůbec nečekala. Byla ovšem až moc důvěřívá a právě to se ji stalo osudným. Jednoho dne, když se zrovna vracela ze školy zkratkou přes pole, narazila na jejich souseda. Byl to postarší chlapík, s brýlemi a prořídlými vlasy. Představil se ji jako Harvey. Možná, že už na první pohled ji na něm něco nehrálo, ale její důvěřivost a zvědavost převládla. Chtěl ji jen ukázat "klubovnu pro děti" postavenou pod zemí. Tuhle nabídku Susie nemohla odmítnou a spolu se svým vrahem pomalu scházela po schodech na místo, kam raději neměla nikdy vkročit. Že není něco v pořádku, zjistila až příliš pozdě...

pp• Dál se děj zapřede opět na Susie, už tedy po smrti. Uvidíme svět jejíma očima, snad i nebe. Bude pozorovat své blízké,ale nebude se jim moci ukázat, promluvit, nic. Uvidíme, jak se zdánlivě dokonalá rodina pomalu rozpadá, mladší sestru dospívat a její lásku, jak se zamilovává do jiné. Budeme dále pozorovat osud krvelačného vraha. Jeho život plný strachu z odhalení ale i zvrácené uspokojení z každé jeho oběti. Susie totiž zjišťuje, že ani zdaleka nebyla jeho první obětí. A na konci, snad i ona sama dojde klidu...
• Tenhle film byl od první do poslední vtěřiny úžasný! Naprosto na mě zapůsobil. Tím, že je natočen v minulosti má podle mě ještě větší kouzlo. A navíc věci mezi nebem a zemí snad zaujmou každého. Peter Jaskson (režisér) také sáhnul po těch správných lidech. Susie ztvárnila Saoirse Ronan, herečka s očima jako dvě studánky a nevinným kukučem (můžete ji zná např. z filmu Město Ember). Tuhle herečku mám opravdu ráda, má v sobě takové "něco" co se mi na ní hrozně líbí. Navíc má takový nevšední zjev, jednoduše není tuctová.
Další skvělý výběr je Mark Wahlberg, nebo-li pan Salmon. Zahrál výborně starostlivého otce, stejně jako dokonalého manžela. Po smrti své milované dcery, se však dal na špatnou cestu, která ho málem stála život. Na konci se ale jeho honna Susiina vraha vyplatí a konečně zjistí, kdo to celou dobu je. A spolu s ním nemůžeme vynechat i pečlivou matku, Rachel Weisze. Kdo by se ji ale divil, že nemohla unést manželovu posedlost a odstěhovala se?
ppJeště tu máme Susan Sarandon. Elegantní dámu v letech, která nám ztvárnila nevšední babičku. A když říkám nevšední, myslím nevšední. Spíše by jste ji srovnali ke zkažené starší sestře, která dává ne příliš moudré rady do života. Ovšem na druhou stranu se snaží udržovat rodinu po hromadě a nabídne jím svou pomoc. Domácí práce ji ale radši nesvěřujte...
A na koho že jsme to zapoměli? Přece na našeho masového vraha, pana Harveyho, v podání Stanleyho Tucciho. Od té doby, co jsem viděla tento film ho budu asi navždy nenávidět :D. Svou roli zahrál opravdu skvěle a přesvědčivě a to natolik, že ho asi navždy budu vidět jako toho "nechutného týpka, co zabil Susie".

• Co tedy napsat na závěr? Skvělý film, který musíte vidět. Nachystejte si však kapesníčky, protože s velkou pravděpodobností "prořvete" minimálně konec filmu. Užijete si zde i napínavé chvilky, dokonce i nějakou tu romatiku. Ale po skončení filmu asi budete mít rozporuplné pocity, které doporučiji zajíst čokoládou, mě to pomohlo :).

0 komentářů:

Okomentovat