sobota 17. září 2011

Fantom opery / Phantom of the Opera (2004)


http://world-of-books.blog.cz
Žánr: Muzikál / Drama / Romantický / Thriller
Země výroby: USA / Velká Británie
Rok výroby: 2004
Délka: 143 min
ooo


" I am your angel of music. Come to the angel of music."

• Paříž, 1919. Ponurý podzimní den. Starší muž na vozíčku vjíždí do ještě starší budovy, opery - takzvané "Opera Populaire". Ta se před mnoha lety mohla pyšnit skvostnými oponami, za kterými pilně trénovali zpěváci, herci a tanečníci aby mohli předvést dokonalou podívanou pro největší smetánku ze širokého okolí. Ovšem dnes celou krásu pokryla silná vrstva prachu a zapomění. Pouze pár lidí se tu sešlo na aukci posledních cenných kousků, které jim Opera může nabídnout. A mezi ně patří i lustr, který figuroval v oné nešťastné události. Události s Duchem, nebo chcete-li Fantomem, Opery. Zaženeme jej snad, když tento lustr rozsvítíme?

• Paříž, 1870. Přesunuli jsme se o 49 let do minulosti, ovšem na stejné místo. Do Opery. Do časů její největší éry a rozkvětu. Zde si všichni umělci žijí svým tajemným a zdánlivě dokonalým životem. Každodenní zkoušení, představení a následné oslavy. Po čem jiném by člověk toužil?

VAROVÁNÍ! Následující část článku obashuje spoilery!

- aneb čtení jen na vlastní riziko

...• Na scéně zrovna zkouší přední sopranistka Carlotta Giudicelli, spolu s ostatními, novou hru, s názvem Hannibal. Když tu je vyruší dva postarší pánové, ve slušivých oblecích, na první pohled boháči. Jsou to noví majitelé Opery, pan Richard Firmin a Gilles André. Představí se přítomným a zkouška může pokračovat. Teda mohla by, kdyby se neobjevil další pán. Tentokrát mladý a pohledný vikomt Raoul de Chagny, mecenáš divadla. V něm spozná svého přítele z dětství mladičká baletka Christina Daaé - naše hlavní postava. Christie je dcerou proslulého švédského houslisty, který ovšem před lety zemřel a osiřelé dívky se ujala vedoucí Opery, madam Gyriová. Ta ji vychovávala, spolu se svou dcerou, jako vlastní. Christie od mala znala jen divadlo, tanec a hlavně zpěv. V temných zákoutích Opery ji trénoval její Velký učitel. Možná i díky němu dostane hlavní roli ve večerním představení, hned po tom, co Charlotta rozzlobeně odejde ze zkoušky.

• Právě při představení i Raoul v Christie pozná svou dětskou lásku. Okamžitě se do ní znovu zamiluje. Jenomže Christie
¨...4už patří jinému. Komu tedy? Jejímu Velkému učiteli, Fantomu Opery. A jemu se naprosto příčí pomyšlení na to, že mu někdo ukradne krásnou Christie a jejich velký triumf. "Unese" ji tedy do svých podzemních komnat, až k jeho trůnu sladké hudby. Může tedy začít napínavé drama dvou mužů o přízeň krásné Christie...

• Tento muzikál byl již vícekrát zfilmován a nespočetně hrán v divadlech po celém světě. Klasický příběh boje "muže s mužem o ženu" se stal námětem pro mnoho filmů různého žánru a tenhle jednoduchý děj se objevuje i zde. Do poslední chvíle netušíte, který z pánů je vlastně ten záporák a s kým kráska nakonec skončí.
• Vhodný je i výběr charismatických herců, v jejichž čele stojí Jerard Butler, který si střihl svou roli Fantoma dokonale. Myslím, že žádná žena, či dívka neodolá jeho sexy zjevu, urančivým očím a božskému hlasu. Pro druhou polovičku tu máme zase mladinkou a (už jsem se zmínila?) krásnou Emmy Rossum, která nám ztvárňuje sirotka Christie. Nutno podotknout, že svůj herecký výkon předvedla v pouhých sedmnícti letech, za což jí patří můj obdiv. No a nesmíme zapomenout na našeho Raoula, kterého zahrál Patrick Wilson. Tento typický blonďatý hezounek, s líbivým hlasem si zajisté našel své fanynky. A ještě jedna zmínka - všichni tito tři, bezpochyby skvělí herci, nazpívali své pisně sami! Ano, čtete dobře, žádný nastrčený operní zpěvák ale oni sami. Možná i proto tento film miluju ještě víc.

0 komentářů:

Okomentovat